ZDRAVLJE U KUĆI

Siguran znak koji nagovještava infarkt

"Zdravlje u kući"

18.3.2018

Takozvani kristalizovani holesterol siguran je nagovještaj da će osoba uskoro pretrpjeti infarkt, tvrdi grupa naučnika i medicinskih stručnjaka sa Univerziteta Michigan.

Vođa studije dr. Georga Abela kaže da je njegov tim analizirao materijal koji je zapušio koronarnu arteriju i izazvao infarkt i da je u preko 89 procenata kod ukupnog broja od 240 slučajeva bio u pitanju holesterol u obliku velikih kristala. Ti kristali u svom sastavu imaju masti, kalcij i još neke supstance koje stvaraju plak u srcu.

- U prethodnim studijama već smo utvrdili da holesterol povećava zapreminu kada iz tečnog prelazi u čvrsto stanje obrazujući kristale. To širenje može dovesti do pucanja zida arterije i do zaustavljanja protoka krvi, što dovodi do moždanog ili srčanog udara, kaže Abele.

Naučnici su analizirali i veličinu i čvrstinu kristala holesterola pacijenata sa infarktom i utvrdili da su veći kristali probili naslage u arterijama i same zidove arterije i prodrli pravo u srce.

To ne dovodi samo do fizičkih oštećenja, već i podstiče lučenje takozvanih inflamatornih supstanci, takozvani interleukin-1 beta, koji dovodi do upale i bolesti arterije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.