STATISTIKE

Dijabetes u BiH odnosi više života nego u regionu

I. T.

14.3.2018

U Federaciji BiH još nije uspostavljen registar i ne postoje tačni podaci o broju oboljelih od dijabetesa. Prema ambulantno-polikliničkom morbiditetu, u 2016. godini je registrirano 77.881 oboljenje, što se smatra potcijenjenim.

- Većina kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine ima uspostavljene registre oboljelih od dijabetesa za svoj teritorij. Rezultati Studije o stanju zdravlja stanovništva u FBiH pokazali su da je 9,6 posto stanovnika starijih od 18 godina izjavilo da im je doktor bilo kada u životu dijagnosticirao šećernu bolest, a da više od petine stanovništva starijeg od 18 godina (21,7 posto) ima vrijednost šećera u krvi više od 6,1mmol/l - kaže mr. sc. med. dr. Adnana Dizdarević-Maksumić iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Učešće šećerne bolesti (E10-E14) u mortalitetu raste, pa je u 2016. godini iznosilo 5,9 posto i dva puta je veće nego u zemljama okruženja, upozorava dr. Dizdarević-Maksumić.

Dijabetološka zaštita je na relativno zadovoljavajućem nivou, iako se nejednako provodi na teritoriju FBiH. Međutim, ono što predstavlja poseban problem, govori dr. Dizdarević-Maksumić, jeste evidentan deficit medicinskog kadra, a to se odnosi i na broj subspecijalista dijabetologa čiji je broj u 2016. godini u FBiH bio 24. Osim toga, problem predstavlja i starosna struktura tog kadra, jer je više od polovine dijabetologa starije od 50 godina života.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.