ZDRAVLJE U KUĆI

Uništava zube, a nema veze sa slatkišima

Ove su namirnice jednako velika prijetnja cijeloj usnoj šupljini

"Zdravlje u kući"

12.3.2018

Nemojte misliti da su samo šećeri zaslužni za karijes. Daleko od toga, jer dok šećeri polako nagrizaju zube, postoje namirnice koje vam mogu zadati još veće probleme i trenutna oštećenja, pogotovo ako ih konzumirate redovno.

Pa krenimo sa šećerima...

- Sportski napici

Sve što je industrijsko ima previše šećera, čak i kad deklaracija kaže da ga nema. Možda niste fan Coca-Cole, ali znajte da sportski napici kojima nadomještate izgubljene elektrolite imaju previše šećera pa smanjite malo njihovu konzumaciju.

- Sušeno voće

Tvrdo sušeno voće krcato je šećerima koji su toliko ljepljivi da se još jače prilijepe na vaše zube.

- Alkohol

Znate da alkohol dehidrira, a taj proces počinje već prvim gutljajem budući da isušuje usta. Tada pljuvačka više ne može dobro ispirati usnu šupljinu pa već za vrijeme uživanja u cugi riskirate štetu na svojim zubima. Pogotovo ako ionako nisu u dobrom stanju.

- Čips

Čips je pun škroba i ugljikohidrata koji se već u ustima pretvaraju u šećere, lijepe se na zube i postaju savršena hrana za bakterije. Ako vam pritom ostane komadić čipsa između zuba, osim karijesa riskirate i probleme s plakom.

- Voda s okusima

One nemaju šećera, ali imaju dodane kiseline koja nema isti pH kao pljuvačka, zbog čega se povećava kiselost u ustima koja s vremenom oštećuje caklinu te smanjuje otpornost zuba.

- Kockice leda

Kad se dotaknu dva kristala, jedan mora puknuti. Ne dajte da to bude vaša caklina koja može mikroskopski pucati svaki put kad pijete jako hladne ili vruće napitke, a grickanje kockica leda još je štetnije.

- Sjemenke suncokreta

Iako jako zdrave, njihova je ljuska dosta oštra za zube i može utjecati na sitna okrhnuća.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.