ZDRAVLJE U KUĆI

Špinat obara pritisak za nekoliko sati i sprečava rak

Ilustracija

Super žena

13.3.2018

Ako želite da u nekoliko koraka poboljšate i svoje zdravlje i svoj izgled opredijelite se da špinat bude što više i što češće u vašoj ishrani. Nekada i nekoliko svježih listova može da doprinese razlici koju ćete sasvim sigurno brzo primijetiti.

Prevencija kancera

Dodavanje špinata u ishranu jednostavan je način da spriječite razvoj i rast kancerogenih ćelija. Zeleno povrće je nešto što morate imati na svakodnevnom meniju. Špinat, kelj, kupus, zelena salata sve su to blagotvorne namirnice. One sadrže karotenoide, pigmente koji imaju antioksidativno djelovanje.

Prema "The American Institute of Cancer Research" hrana koja sadrži ovaj pigment zaista sprečava rak grla, usne šupljine, usporava rak dojke i rak pluća.

Jača kosti

Špinat treba jesti i zbog vitamina K, važnog saveznika u održavanju zdravlja kostiju.

Vitamin K je bitan za pravilan proces mineralizacije kostiju, odnosno za zdrave i čvrste kosti. Treba ga jesti i zbog kalcijuma, natrijuma, fosfora, mangana, bakra, cinka, joda, kobalta. Zbog zavidnog prisustva celuloze, špinat je dragocijen za varenje i čišćenje organizma.

Također, ovaj kompleks vitamina utječe na ljepšu kosu i nokte.

Regulira krvni pritisak

Špinat ima čak tri sastojka koji se bore protiv visokog pritiska - kalijum, folati i magnezijum.

Minerali koje sadrži špinat, posebno magnezijum i kalaj, zaustavljaju enzime koji povećavaju krvni pritisak, tako da je špinat idealan za osobe sa visokim krvnim pritiskom. Špinat je takoreći prva pomoć kod hipertenzije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.