ZDRAVLJE U KUĆI

Zoom tretmanom direktni kisik čini caklinu blistavom

Avaz.ba

8.3.2018

Zanosan osmijeh, zdravi i blistavo bijeli zubi želja su mnogih pa ne čudi da promjena boje zuba može predstavljati neugodan estetski problem. Zato je sve izraženija želja ljudi da imaju holivudski osmijeh te spremnost na estetske korekcije nisu zaobišle ni stomatologiju.

Hidrogen peroksid

Uzrok promjene boje zuba možemo naći u genetskim i degenerativnim promjenama, antibioticima, starenju, kao i u učestalom konzumiranju obojene hrane i pića te dodataka prehrani. Neispravno liječeni zubi također mogu dovesti do neželjene promjene boje zuba, kao i zubi nakon endodontskih liječenja.

Za bijeli sjaj zuba odgovorna je caklina, a trošenjem postaje sve tanja, zbog čega tamnija boja dentina dolazi do izražaja. Za promjenu boje zuba potrebno je promijeniti hemijsku strukturu pigmenata koji se nalaze u zubnom tkivu. To se postiže pomoću aktivnih molekula kisika koje ulaze u strukturu zuba uz pomoć hidrogen peroksida te se vežu na molekule pigmenta, a sam proces je poznat pod nazivom oksigenacija.


Naši stomatolozi, uz lasersko izbjeljivanje zuba, koriste i Zoom WhiteSpeed izbjeljivanje zuba koji predstavlja najtraženiji i najpoznatiji sistem za izbjeljivanje zuba u SAD. Zoom WhiteSpeed je inovativan i učinkovit profesionalni sistem izbjeljivanja zuba koji koristi najnapredniju tehnologiju LED svjetla.

Nije za djecu

Zoom lampa emitira optimalan nivo svjetlosti sa znatno većim nivoom intenziteta nego ostale LED lampe na tržištu. Svjetlo aktivira fotokatalizator unutar Zoom Chairside Gela koji ubrzava i poboljšava rezultate izbjeljivanje te omogućava odlične rezultate. Intenzitet se može prilagoditi svakoj osobi te tako omogućava ugodniji tretman i veće zadovoljstvo rezultatima.

Izbjeljivanje zuba idealno je za osobe koje imaju zdrave zube, a željele bi imati ljepši osmijeh. Izbjeljivanje zuba se ne bi smjelo primjenjivati kod djece mlađe od 16 godina te trudnica i dojilja. U svim ostalim dobnim grupama ono je dozvoljeno, a često i poželjno.

Izrazita osjetljivost

Prije tretmana potrebno je doktoru napomenuti ako imate izrazito osjetljive zube. Prije izbjeljivanja zuba Zoom tretmanom doktori dentalne medicine će pregledati zube i potporna tkiva, a prije tretmana očistit će kamenac s površine zuba.

Traje do tri godine

Aktivan sastojak Zoom gela za izbjeljivanje je vodikov peroksid koji ima prirodne osobine izbjeljivanja, a pod utjecajem svjetla se intenzivira.

Zoom lampa aktivira vodikov peroksid te mu pomaže ispuniti površinu zuba, nakon čega čisti kisik ulazi u caklinu i dentin te izbjeljuje obojeno područje ostavljajući strukturu zuba nepromijenjenom. Zoom može izbijeljeti zube čak šest nijansi, a učinci izbjeljivanja zuba mogu trajati i do tri godine.

Nelagoda i upala grla

U nekim slučajevima zubi postanu privremeno osjetljivi na hladnoću tokom i nakon tretmana. Ponekad dolazi do nelagode u desnima, upale grla ili bijelih brazda na desnima. Također, mogu se pojaviti trnci neposredno nakon tretmana. Ovi simptomi obično su privremeni i trebali bi nestati u roku od nekoliko dana nakon završetka tretmana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.