ZDRAVLJE U KUĆI

Zašto umiremo od gripe

Z. Karić

8.3.2018

U sezoni gripe ove godine Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 12 smrtnih slučajeva, kod kojih je izoliran virus gripe, što je mnogo više nego u sezoni 2016./2017., kada su zabilježena samo tri smrtna slučaja.

Imunološki sistem

- U ovoj sezoni gripe zabilježen je po jedan slučaj s područja SBK, NHK i ZDK te devet umrlih iz različitih gradova TK. Umrli su većinom imali neko hronično oboljenje, šećernu bolest, astmu ili neko kardiovaskularno oboljenje - istakli su iz Službe za epidemiologiju ZZJZ FBiH.

Od gripe može i oboljeti i umrijeti bilo ko, čak i najsnažnije i najzdravije osobe. Paradoksalno, upravo zdrave osobe ponekad umru jer im je imunološki sistem tako jak da izazove pretjeranu i štetnu reakciju na virusnu infekciju. Iako sam virus gripe najčešće nije direktni uzrok smrti, gripa ipak može dovesti do smrtnog ishoda na nekoliko načina, potvrdio nam je mr. sc. dr. Adnan Delić, subspecijalista kardiolog.


- Virus dospijeva u organizam, ulazi u ćelije nosa i grla te reprogramira ćelije da stvaraju nove viruse koji se šire dalje ka plućima i ostalim organima u tijelu. Ovim mehanizmima se obično postiže izlječenje. Međutim, ponekad je imunološki odgovor organizma tako jak da dovodi do prevelikog oštećenja oboljelih tkiva, naročito pluća, te se javljaju otok, krvarenje, nakupljanje tečnosti u plućima, otpuštanje štetnih tvari u krvotok, što na kraju dovodi do smanjene opskrbe organizma kisikom i smrti – kaže dr. Delić.

Moguća zatajenja

U nekim slučajevima, dodaje, sama virusna infekcija ne dovodi do smrti, ali dovodi do slabljenja organizma i odbrambenih sistema. U tako oslabljenom organizmu potom se razvijaju dodatne infekcije koje dovode do dodatnog oštećenja pluća, ali se putem krvi šire i u druge organe u tijelu i dovode do njihovog oštećenja i mogućeg zatajenja. Primjeri za to su: meningitis, upala srčanog mišića, oštećenje nervnog sistema itd.

Djeca, stariji, trudnice

Obdukcije tijela pacijenata umrlih od gripe, ističe dr. Delić, pokazale su da je otprilike jedna trećina umrla zbog pretjeranog imunološkog odgovora na virusnu infekciju, jedna trećina od posljedica dodatne bakterijske infekcije, a jedna trećina zbog zatajenja jednog ili više organa uzrokovanog infekcijom. Gripa je najopasnija za djecu, starije osobe, trudnice, a posebno su ugrožene i osobe s hroničnim bolestima - srčani i plućni bolesnici, pacijenti na dijalizi, dijabetičari, osobe oboljele od AIDS-a.

Prevencija i zaštita

- Najbolji način da se zaštitite je vakcina protiv sezonske gripe. Naime, virusi gripe stalno mutiraju, tako da se svake sezone mora praviti i primati nova vakcina. Praktično, svi stariji od šest mjeseci trebaju se vakcinisati. Osim vakcine, važno je izbjegavati izlaganje virusu, što se postiže prvenstveno nošenjem medicinske maske za usta i nos.

Ako imate gripu, trebate izbjegavati izlaske iz kuće u periodu dok širite viruse, a to je do 24 sata nakon prestanka temperature. Treba prati ruke i dezinficirati površine na kojima se mogu zadržavati virusi – kaže dr. Delić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.