ZDRAVLJE U KUĆI

Trnci u udovima, problem u kičmi

Izvor problema je uklještenje nerva u leđima – koji su uzroci te kako se liječiti i oporaviti

"Zdravlje u kući"

5.3.2018

Kad se pojave trnci u prstima ruku ili nogu rijetko da neko obrati na njih pažnju. Pripisujemo ih umoru, vrućini, hladnoći. Sve dok se ne pretvore u žigove, grčeve i bol. Tada se upitamo odakle dolaze i zašto.

Objašnjenje je jednostavno: Iz mozga i leđne moždine protežu se nervi kojima se tijelu šalju važne poruke. Ako je jedan od njih ukliješten, tijelu će vjerovatno poslati upozoravajuće signale. Jedan od signala koji će nas upozoriti na postojanje problema je svakako bol.

Ali ne treba zanemarivati ni rane signale kao što su trnci, žigovi ili mravinjanje. Oni upozoravaju da se nedovoljno krećete, da previše sjedite, da imate koji kilogram viška. Već tada je vrijeme za akciju, za promjene u načinu života.

Ako se tada ne djeluje preventivno, sljedeći problem je bol koju izaziva ukliješten nerv. Šteta od ukliještenog nerva u leđima može biti manja, ali i veća.

Uklještenje može prouzročiti privremene ili dugotrajne probleme. U nekim slučajevima nemoguće je popraviti učinjenu štetu, ali liječenje obično ublažava bol i druge simptome.

 Uzroci uklještenja u leđima

Uklještenje nerva nastaje kad na njega postoji pritisak. Pritisak može biti rezultat ponavljanih pokreta ili zadržavanja u istom položaju; ako držite tijelo u jednom položaju dulje vrijeme dok spavate ili ako dugo sjedite na radnom mjestu. Neki od uzroka su različite ozljede, artritis, stres i debljina.

Nervi su najranjiviji na mjestima koja su vrlo uska i imaju malo mekog tkiva koje ih može zaštititi. Kompresija nerva često se javlja kada je on pritisnut između ligamenta, tetiva ili kostiju. Na primjer, ako se disk u kičmi troši i slabi (hernija diska), pritisak se s njega prebacuje na nerv.

Upala ili pritisak na korijen nerva koji izlazi iz leđne moždine može uzrokovati bolove u vratu ili donjem dijelu leđa. Također, može izazvati bol koja se od vrata prenosi na ramena i ruke.

Kad vam se „ukoči“ mali prst na ruci, nemojte misliti da ćete problem riješiti masirajući samo prst. Izvor problema je u vratnoj kičmi i potrebna vam je stručna medicinska pomoć. 

Bol može početi i u nogama. Ona može biti posljedica promjena koje se javljaju u kičmi i kostima. Trnci u nogama, rukama, laktovima i prstima mogu biti rani simptomi ozbiljnih oboljenja kao što je periferna neuropatija. Najpoznatije uklještenje perifernog nerva je sindrom karpalnog tunela.

Ako se uklještenje ne liječi, ako potraje, može se trajno oštetiti zaštitna stijenka nerva tunela; dolazi do situacije poznate kao teniski lakat.

To može uzrokovati nakupljanje tekućine što dovodi do nastanka oteklina, dodatnog pritiska i ožiljaka te konačnog slabljenja ili uništenja funkcije nerva.

Faktori rizika

- spol (žene su sklonije) – osteoartritis,

- reumatoidni artritis,

- bolesti štitnjače,

- dijabetes,

- pretjerana fizička aktivnost,

- pretilost,

- trudnoća,

- dulje ležanje.

 Simptomi uklještenja nerva u leđima

Ponekad bol u različitim dijelovima tijela može biti jedini simptom uklještenja, ali mogući su i drugi simptomi te izostanak bilo kakve boli. Ponekad se simptomi pogoršavaju kada pokušate izvesti određene pokrete kao što je okretanje glave ili naprezanje vrata.

Neki od uobičajenih simptoma uklještenja nerva su: Bol u leđima i vratu, išijas, bol koja se širi određenim područjem, trnjenje, grčevi u mišićima, peckanje, umor i slabost.

 Liječenje uklještenja 

Koliko je vremena potrebno da simptomi nestanu može varirati od osobe do osobe. To također zavisi o jačini i uzroku uklještenja. Veliku korist donosi jednostavni odmor ili izbjegavanja bilo kakvih aktivnosti koje utječu na pogoršanje simptoma.

Ako se simptomi nastave ili su bolovi prejaki, treba se posavjetovati sa liječnikom. Možda će trebati i više vrsta liječenja kako bi se smanjilo oticanje tkiva oko ukliještenog nerva.

U težim je slučajevima potrebno ukloniti tkivo, odnosno materijal koji pritišće nerv: Oštećeno tkivo; dijelove diska; komadiće kostiju.

Liječenje uključuje i uzimanje protuupalnih lijekova kao što su aspirin, ibuprofen ili naproksen koji smanjuju oticanje. Kortikosteroidi i psihoaktivne tvari se koriste kako bi se ublažila bol i pospješio oporavak nerva.

Fizikalna terapija pomaže jačanju mišića. Udlage ili meki ovratnici koji mogu ograničiti kretanje i omogućuje mišićima da se odmaraju, pa i oni također mogu biti dio terapije.

Hirurška operacija može biti potrebna u slučajevima koji ne reagiraju na druge vrste liječenja. Razgovarajte sa svojim liječnikom kako biste otkrili najbolji pristup liječenju.

 5 simptoma ukliještenog nerva

Ukoliko dođe do uklještenja nerva, funkcioniranje često biva otežano i obično se pojavljuju:

1. Bol.

2. Osjećaj žarenja, trnjenja.

3. Slabost.

4.Usporeni refleksi.

5. Gubitak kontrole nad bešikom (u zavisnosti gdje dođe do uklještenja).

Ovi simptomi zahtijevaju hitnu medicinsku njegu. Što je kraće vrijeme koje nerv biva uklješten brži je i lakši oporavak. Apsolutna je preporuka posjetiti liječnika.

 Primjena fizikalne terapije

U većini slučajeva, uklještenje nerava se može u potpunosti izliječiti primjenom metoda fizikalne terapije. Ovo podrazumijeva pregled lliječnika specijaliste i utvrđivanje pod kojim je uslovima došlo do pojave i razvoja stanja.

Od ključnog značaja je saradnja pacijenta i pridržavanje savjeta liječnika. Veoma je važan odmor, odnosno, odsustvo opterećenja na dio tijela koji je pogođen i uzdržavanje od aktivnosti koje izazivaju bol i opterećenje.

Ignoriranje bola i stav „nije to ništa, proći će“ obično vode do hroničnih stanja koja se mnogo teže saniraju i liječe.

Fizikalna terapija daje najbolje rezultate u liječenju ukliještenog nerva. Primjenjuju se razne metode fizikalne terapije poput:

- Masaže,

- Elektroterapije,

- Akupunkture,

- Krioterapije (korištenje leda),

- Termoterapije,

- Hidroterapije,

- Kineziterapije,

- Imobilizacije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.