ZDRAVLJE U KUĆI

10 zdravstvenih učinaka kineske crvene hurme

Žižula, poznata i kao kineska hurma, po broju stabala najbrojnije je voće u Kini

"Zdravlje u kući"

26.2.2018

Žižula (lat. Ziziphus zizyphus, engl. jojobe), zvana još i žižola, čičimak, ćićindula i cicindra, a poznata i kao kineska hurma ili datulja, drevno je azijsko voće koje se udomaćilo na Mediteranu, pa tako i na jadranskoj obali, naročito od Dubrovnika do Trogira.

Bodljikavo stablo žižule vrlo je otporno na vrućinu i hladnoću. Na izmaku jeseni dozrijevaju koštuničavi plodovi crveno-narančasto-smeđe boje od kojih se pripravljaju delicije za zimsku okrepu.

Ovisno o sorti, plodovi su oblikom nalik šljivama, maslinama ili hurmama. Meso žižula aromatično je, ugodnog slatko-kiselkastog okusa, a jedu se svježe ili osušene.

Vitamini i minerali

Osušene okusom podsjećaju na hurme pa ih mnogi nazivaju zimskim hurmama. Od žižula se pripremaju marmelade i sokovi. Plodovi se mogu i ušećeriti ili “potopiti” u lozovači za aromatičnu ljekovitu rakiju. Od plodova, lišća i kore dobivaju se ljekoviti pripravci i čajevi.

U tradicionalnoj kineskoj medicini su se plod, sjemenke i kora žižule koristili za liječenje anksioznosti i nesanice te kako bi se potaknuli apetit ili probava.

Kao i hurma, ona također ima impresivan nutritivni profil.

Bogata je energijom, esencijalnim vitaminima i mineralima. Najzanimljivije zdravstvene prednosti žižule uključuju poboljšanje zdravlja kože, čišćenje krvi, jačanje imunološkog sistema, zaštitu jetre, pomoć u gubitku tjelesne težine i povećanju mineralne gustoće kostiju.

Koristi za zdravlje

1. Anti-kancerogena svojstva: Tekućina izvađena iz žižule pokazala je određeni potencijal u inhibiranju razvoja kancerogenih stanica. Analizom DNK dokazano je kako ekstrakt žižule uništava ćelije tumora kod ljudi, a posebno ćelije raka krvi i koštane srži, odnosno leukemije.

2. Liječenje nesanice: Istraživanja su pokazala da zbog visokog udjela saponina žižula djeluje kao prirodni sedativ i ima umirujući, pa čak i hipnotički učinak na cijeli nervni sistem. Šolja čaja od žižule prije spavanja može pomoći u prirodnom liječenju nesanice.

3. Smirivanje uma i tijela: Žižula je poznata po svom umirujućem djelovanju na um i tijelo te se oduvijek koristi kao prirodni antidepresiv, lijek za anksioznost i stres. Trenutno nema istraživanja o učincima ekstrakata sjemena na ljude, ali istraživanja na životinjama su ohrabrujuća.

4. Poticanje probave: Pire, krema, čaj ili juha od žižule se tradicionalno se koriste i za poboljšanje probave. Ekstrakt žižule je posebno učinkovit i siguran tretman za hronični zatvor.

5. Jačanje imuniteta: Bogata antioksidansima te vitaminima C i A, žižula je idealna hrana za jačanje imuniteta. Manje od pola šolje svježih plodova žižule ispunit će dnevne potrebe za C vitaminom.

6. Liječenje kožnih infekcija i oštećenja

Vitamin C je ključ za zdravu kožu i kosu, a istodobno pomaže u liječenju i bržem zarastanju rana. Sok i ekstrakt od žižule koriste se u liječenju brojnih iritacija i upala na koži kao što su psorijaza, ekcem ili akne.

7. Pročišćivanje krvi i stabilizacija krvnog pritiska: Saponini i alkaloidi iz plodova žižule su direktno povezani s pročišćavanjem krvi. Osim toga, jedna šolja plodova žižule sadrži i obilje kalija. On je neophodan za održavanje zdravog krvnog pritiska, što je vrlo važno za zdravlje srca.

8. Jačanje kostiju i zuba: Svakodnevno unošenje dovoljne količine minerala u organizam najbolji je način jačanja kostiju. Žižula sadrži kalcij, fosfor i željezo koji su vrlo važni za zdravlje kostiju. Kako starimo, tako gubimo na gustoći kostiju. Ispijanje soka od žižule može usporiti ili preokrenuti taj proces.

9. Vitalnost: Ako patite od manjka željeza u krvi ili anemije, možete osjetiti slabost u mišićima, probavne smetnje, umor, kognitivnu zbunjenost i nelagodu. Unosom željeza i fosfora kojima je bogata žižula možete povećati protok krvi, a time ivlastitu životnu energiju.

10. Kontroliranje tjelesne težine: Žižula ima vrlo malo kalorija i zavidan udio proteina i vlakana. To je čini izvrsnim međuobrokom, osobito za one koji pokušavaju smršaviti ili očuvati težinu. Žižule su vrlo popularne među fizički aktivnim ljudima. S obzirom na to da potiču apetit, preporučuju se i onima koji žele dobiti na težini.

Ž4 = Potencijalne nuspojave i upozorenja

Ako nemate alergiju na ovo voće, njegova konzumacija neće imati uobičajenih negativnih nuspojava, osobito ako se konzumira u preporučenim količinama. No postoji nekoliko okolnosti u kojima treba razmisliti o tome želite li uključiti žižulu u svoju prehranu:

<195> problemi s plodnošću ili trudnoća;

<195> hronične bolesti i interakcije s lijekovima koji se svakodnevno piju;

<195> dijabetes (žižula može utjecati na smanjivanje šećera u krvi).

Ž6 = Nutritivne informacije

1. U 100 g žižule krije se 79 kcal.

2. U 100 g masti - 0,2 g,

3. Holesterola nema,

4. Natrij - 3 mg,

5. Kalij - 250 mg,

6. Ugljikohidrati - 20 g,

7. Bjelančevine - 1,2 g

8. Kalcij - 21 mg

9. Željezo - 0,5 mg

10.Magnezij - 10 mg

11. Vitamini A, C, B6.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.