ZDRAVLJE U KUĆI

Bolesno i srce donora povezali da kucaju zajedno

Indijac postao jedan od 150 preživjelih nakon operacije kombiniranog transplantata

Bolnica “Apollo” u kojoj je urađena operacija

Avaz.ba

22.2.2018

Indijac (56) koji je imao srčanu insuficijenciju u završnoj fazi, nakon transplantacije, izašao je iz bolnice “Apollo” sa dva srca. Iako su prognoze govorile da mu je ostalo malo života te da su male šanse da preživi operaciju, ljekari iz južnog indijskog grada Hajderbada uspjeli su napraviti čudo.

Radikalna procedura

Doktor Gopala Gokale (Gokhale) tokom operacije ubacio je, naime, srce donora pored onoga koje je trebalo zamijeniti. Zasjekao je dio srčane kese i postavio novi organ između nje i pluća. Novo srce povezano je s oboljelim i ujednačena su kako bi se osigurala normalna cirkulacija krvi u tijelu. Rezultat ove medicinske akrobacije su dva funkcionalna srca, oba s otkucajima.



Kako je rekao doktor Gokale, koji je radio transplantaciju, srce 17-godišnjeg donora bilo je premalo za grudni koš znatno starijeg pacijenta pa je bio prisiljen pokušati radikalnu proceduru da bi Indijcu dao šansu za život. Prema njegovim riječima, operacija je bila teška, riskantna i trajala je sedam sati.

Kritično stanje

- Donirano srce bilo je normalne veličine pesnice, a srce primaoca veličine male nogometne lopte. Za sada sve ide dobro, a dva srca u pacijentu dopunjuju jedno drugo kako bi olakšali cirkulaciju - rekao je dr. Gokale te je istaknuo kako nije bilo vremena da se čeka novi donor, jer je pacijent bio u kritičnom stanju te je zbog toga odlučio riskirati.

Tako je Indijac postao jedan od 150 preživjelih nakon operacije kombiniranog transplantata te jedan od rijetkih koji ima dva srca u grudima. Njegovo stanje trenutno je stabilno, ali doktori upozoravaju da ga u budućnosti najvjerovatnije očekuju novi zdravstveni problemi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.