ZDRAVLJE U KUĆI

Manje šminke za mladalački izgled

Avaz.ba

22.2.2018

Kako starimo, u iskušenju smo da stavljamo više šminke u pokušaju da sakrijemo bore, upale obraza i spuštene kapke. Ipak, nedavno je slavna Sindi Kraford (Cindy Crawford) otkrila da je tajna njenog mladalačkog izgleda upravo u suprotnom. Evo kojim make-up trikovima možete sakriti znakove starenja.

Nježne boje

* Oči

Problem: kapci se s godinama spuštaju, bore se produbljuju i oči izgledaju manje. Sjenila za oči u puderu ističu bore na kapcima, a tamne nijanse vizuelno zatvaraju oči.

Vratite godine: umjesto crne, odaberite smeđu ili sivu olovku za oči i birajte sjenila nježnijih boja. Nanosite manje sjenila na vanjskim uglovima kapaka.

* Usne

Problem: usne postaju tanje i dobivaju bore. Kako starimo, usne gube oblik i punoću, a tamne boje ruževa to ističu. Ruž se može prelijevati u sitne bore oko usnica. Starija koža može biti suha, a mat ruževi će taj nedostatak naglasiti.

Vratite godine: mat olovkom u boji kože iscrtajte rubove, a usne ispunite ružem svijetle boje i dodajte malo sjajila.

* Obrve

Problem: obrve se spuštaju, a trepavice blijede i postaju tanje. Mnoge žene previše čupaju obrve koje postaju rijetke. Dnevno korištenje vodootporne maskare može isušiti trepavice, tako da one postaju krhke.

Vratite godine: lijepo oblikovani visoki lukovi podižu lice. Koristite sjenilo za obrve kako biste pokrili sijede vlasi i ispunili oblik obrva. Tamnosmeđa maskara pomoći će da trepavice izgledaju punije.

Gubitak volumena

* Obrazi

Problem: obrazi gube volumen i lice postaje tanje. Tamni bronzeri će učiniti vaše lice ispijenim. Previsoko naneseno rumenilo smanjit će oči i istaknuti bore.

Vratite godine: nanesite rumenilo toplog tona na najobliji dio obraza da biste dobili mladalačku punoću. Koristite rumenilo u kremi u tonovima breskve i ružičaste roza u potezu prema ušima kako biste postigli svježiji izgled.

Donji kapci

Crna olovka za donje kapke odlično je funkcionirala dok ste bili mlađi jer je povećavala oči, međutim, kako starite donji kapci jednako kao i gornji postaju spušteni, pa crna olovka na rubu donjih kapaka može dodatno “povući” lice prema dolje.

Konture

Konturiranje lica može popraviti sitne nedostatke, ali odaje dojam starijeg lica. Koža postaje s godinama sve tanja, a obrazi mršaviji, a konturiranje dodatno stanjuje lice pa možete izgledati starije nego što jeste. Umjesto konturiranja, odlučite se za isticanje iluminatorom. Iluminator lagano nanesite na T zonu, te dodatno od korijena nosa prema jagodicama.

Kreme

Kako biste zaštitili svoju kožu koristite isključivo kreme s visokim zaštitnim faktorom. Tako ćete smanjiti mogućnost pojave pigmentacijskih mrlja, a i vaš ten će izgledati bolje i zdravije. Ukoliko vam je vrat tamniji, kupite nešto tamniji puder.

Taman ten

Ukoliko želite izgledati mlađe, budite oprezni s tamnjenjem. S tamnjenjem do izražaja dolaze razne mrlje, fleke i nepravilnosti na koži, dok svjetliji ten ostavlja dojam svježine.

Puder

Svako malo provjerite puder. Kako starite koža postaje manje elastična i više suha. Ne želite li izgledati starije nego što jeste, koristite nježnije tekuće pudere s lakšom teksturom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.