ZDRAVLJE U KUĆI

Kako, gdje i kada brati ljekovito bilje

Kalendar branja otkriva kada treba brati ljekovito bilje, koji dio biljke, te kako osušiti, sačuvati i iskoristiti bilje…

"Zdravlje u kući"

19.2.2018

Nije dovoljno biti zaljubljenik u prirodu, želite li biti dobar travar trebate se držati ovih pravila: Nikada ne berite bilje ako niste potpuno sigurni da je to baš tražena biljka, jer ima puno sličnih i OTROVNIH!

Umjesto da se u početku uzdate u svoje pamćenje, kupite stručni časopis ili brošuru u kojemu su biljke prikazane u boji pa ga nosite sa sobom u berbu!

Nikada nemojte brati ljekovito bilje uz cestu, prugu, tvornice…, općenito na zagađenim mjestima, a pogotovo ako se polja ili voćnjaci zaštićuju kemijskim preparatima.

 Osnovna pravila

1. Biljku beremo po lijepom i sunčanom vremenu, pred samu cvatnju, uzimamo cijelu biljku s lišćem.

2. Korijenje beremo u rano proljeće ili kasnu jesen. Da bi se dobro posušilo, moramo ga izrezati na tanke komadiće, dobro ga spakiramo i čuvamo na suhom mjestu.

3. Koru skidamo s tankih grana, u proljeće prije listanja. Usitnimo je i dobro osušimo.

4. Pupoljke beremo prije nego se dobro razviju, a cvjetove za lijepog sunčanog vremena. Odmah se stave sušiti u hlad, u što tanjem sloju uz često prevrtanje.

5. Zrnje i sjemenje beremo zrelo, a plodove prije potpunog sazrijevanja.

 Kalendar branja poznatijih ljekovitih biljaka

PODBJEL: Raste na vlažnom tlu, uz potoke, izvore, kanale, po jarcima, na vlažnim livadama.

– Cvijet se bere od trećeg do četvrtog mjeseca, bez peteljke, a ubiru se samo lijepi, žuti, zdravi cvijetovi. – Suše se na tavanu, u tankom sloju, uz okretanje.

– List se bere od petog do sedmog mjeseca, bez peteljke. – Suši se na suncu, ne smije pritom promijeniti boju.

PLUĆNJAK: Možemo ga naći u sjenovitim, gustim šumama, gajevima, uz potočić.

– Bere se dok cvate, od trećeg do šestog mjeseca i to cijele biljke, bez korijena. Suši se na tavanu u tankom sloju iz svakodnevno okretanje.

TRNINA: Cvijet se bere od trećeg do četvrtog mjeseca. Suši se na tavanu, u tankom sloju, uz oktetanje.

TRATINČICA: Cvijet i list se beru na nezagađenom mjestu. Suši se na tavanu. Može se brati cijele godine.

 GAVEZ: Cvijet i list se beru dok biljka cvate, od petog do devetog mjeseca, a korijen se bere u rano proljeće i ujesen.

MASLAČAK: Bere se cijela biljka, a list i korijen suši se na suncu u tankom sloju, uz okretanje. 

BRŠLJAN: Koristimo lišće, a beremo ga od proljeća do jeseni, po mogućnosti svježe.

GLOG: Cvijet beremo od trećeg do petog mjeseca prije nego latice počinju otpadati.– Pažljivo ga sušimo na tavanu.

 BREZA: Beremo list kad je stablo u svatu. List lijepo razvijen sušimo na tavanu.

ČIČAK: Raste na neobrađenom tlu, uz živice, plotove, puteve, grabe. Bere se mlado lišće u proljeće, a korijen dvogodišnji, u jesen, kao i sjeme. Korijen po mogućnosti koristiti svjež.

JAGODA: Beru se cvijet šumske jagode i list, od četvrtog do petog mjeseca, za vrijeme cvatnje, ali list se može brati do sedmog mjeseca.

 KAMILICA: Posebno obratiti pažnju gdje se bere. A bere se od petog do osmog mjeseca, i to samo glavice. – Suši se u tankom sloju na tavanu. Svaki dan treba je okrenuti da ne promijeni boju.

TRPUTAC: Bokvica bere se cijele godine ali se odmah upotrebljava kod većine recepata.

HRAST: Bere se lišće kada se razvije, a kora u proljeće prije listanja i u jesen kad listovi otpadnu.

TREŠNJA I VIŠNJA: Ubiru se peteljke plodova. Suše se u hladu.

SVILA OD KUKURUZA: Beru se dok još nisu počeli mijenjati boju i sušiti se. Suše se u hladu, u tankom sloju.

ZOVA I LIPA: Cvijet se ne smije potpuno rascvjetati. Suši se na tavanu, u tankom sloju i ne smije promijeniti boju.

RASOPAS žuti: Raste uz plotove, zidove, po stijenama, vrtovima. Kad se odlomi, istječe narančasto mlijeko. Bere se u doba cvatnje od petog do devetog mjeseca.

PRESLICA: Raste uz močvare, jarke, po pjeskovitim livadama, poljima i neograđenim zemljištima. Pazite da ne berete na mjestima koja su tretirana hemijskim sredstvima! Bere se od trećeg do četvrtog mjeseca, bez cvijeta. Pazite da prilikom sušenja ne pocrni.

 KUPINA: Cvijet beremo od petog do osmog mjeseca, a list od šestog do sedmog.

ZOBENA SLAMA: Bere se prije sazrijevanja dok još ima zelenu boju.

 GRAH: Uzimaju se ljuske graha dok su žute. Moraju biti zdrave, bez nametnika

NAPOMENA

1. Pridržavajte se ovih uputstava ili savjeta iskusnih travara.

2. Pazite na biljke koje cvatu tek jednom godišnje, jer ako ih ne uberete dok cvatu, morate čekati sljedeću godinu.

3. Ne berite bilje ako niste sigurni kako izgleda!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.