ZDRAVLJE U KUĆI

Neprimjetni znakovi dijabetesa

Avaz.ba

16.2.2018

Rani znakovi dijabetesa, pogotovo tipa 2, mogu biti sasvim neprimjetni ili se činiti bezopasnima. Ponekad se ni ne pokažu. S druge strane, dijabetes se može razviti i bez prethodnih simptoma i iznenaditi vas.

Uloga bubrega

Zato je važno na vrijeme prepoznati ove simptome:

* Učestali žeđ i mokrenje

Učestala žeđ (polidipsija) i često mokrenje (poliurija) klasični su simptomi dijabetesa. Kod ove bolesti višak šećera (glukoza) nakuplja se u krvi. Tako su bubrezi primorani raditi više od uobičajenog kako bi apsorbirali taj višak šećera.

Kad bubrezi više ne mogu slijediti taj tempo, višak šećera odlazi u urin, sakupljajući pri tome i druge tekućine iz ostalog tkiva. Upravo to izaziva žeđ i učestalo mokrenje, što vas može dehidrirati.

* Umor

Možete osjetiti i da ste pretjerano umorni. Mnogo faktora pridonosi ovome, a uključuju i nemogućnost tijela da apsorbira energiju iz unesenog šećera.

Stalna glad

* Gubitak težine

Kad zbog učestalog mokrenja gubite šećer iz organizma, gubite i kalorije. U isto vrijeme dijabetes ne dopušta šećeru iz hrane da uđe u tjelesne ćelije, što vodi do konstantne gladi.

Ovi kombinirani simptomi vode do naglog gubitka kilograma, pogotovo ako se radi o dijabetesu tipa 1.

Zamućenje vida

Visok nivo šećera u krvi crpi vodu iz tkiva, uključujući i iz očnih leća, što dovodi do problema kod fokusiranja na predmete i okoliš.

Ako se ne liječi, dijabetes može uzrokovati stvaranje novih krvnih žila u očnoj mrežnici i oštetiti postojeće žilice. Većini ljudi to ne uzrokuje probleme s vidom, ali ako ovo stanje napreduje, može dovesti do ozbiljnih problema s vidom, pa čak i do njegovog gubitka.

Česte upale

Iako istraživanja nisu otkrila zašto, ljekari su primijetili da oboljeli od dijabetesa imaju problem sa sporim zacjeljivanjem rana. Kod žena su pogotovo česte upale mjehura i vaginalne infekcije.

Crvene desni

Dijabetes otežava organizmu da se bori protiv bakterija, što povećava rizik od upala u ustima, uključujući i kosti koje drže zube “na okupu”. Upale se primjećuju ako se desni počnu povlačiti sa zuba, po labavosti zuba te granulomima (gnojnim čvorovima) na desnima.

Važno

Ako primijetite bilo koji od mogućih simptoma dijabetesa ili više njih udružene, posjetite ljekara. Dijabetes je ozbiljna bolest organizma, ali se pravovremenim reagiranjem na njegove simptome i liječenjem može držati pod kontrolom i imati aktivan život bez tegoba.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.