ZDRAVLJE U KUĆI

Iznenađujuća moć cimeta

"Zdravlje u kući"

14.2.2018

Cimet bi mogao biti i te kako koristan sastojak u reguliranju metaboličkog sindroma, tvrde naučnici sa All India Instituta u Nju Delhiju. Metabolički sindrom je grupa poremećaja koji se manifestiraju kao insulinska rezistencija, nakupljanje masnog tkiva oko stomaka, kroz visok nivo holesterola i triglicerida i visok krvni pritisak, tj. obuhvata sva stanja koja podižu rizik od kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara kao i dijabetesa.


Indijski naučnici su proučavali efekat cimeta u ishrani Indijaca, koji spadaju u populaciju sa izuzetno visokim rizikom za razvoj metaboličkog sindroma, dijabetesa tipa II i kardiovaskularnih bolesti. Posljednje tri decenije broj osoba sa dijabetesom u toj zemlji se utrostručio.


Rezultati studije pokazali su vrlo povoljan uticaj cimeta kod pacijenata. Uz uzimanje cimeta u količini od tri grama dnevno, težina pacijenata u studiji smanjila se za 3,8 procenata, indeks tjelesne mase za 3,9 posto, tjelesna mast za 4,3 procenata, obim struka za 5,3 procenata, a pali su i krvni pritisak za 9,7 posto kao i šećer za 7,1 procenat.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.