ZDRAVLJE U KUĆI

Umor i nesanica zbog menopauze

Avaz.ba

13.2.2018

Jedan od najtežih simptoma menopauze su svakako navale vrućine, koje zovemo valunzi, a iskusi ih više od 90 posto žena. Stručnjaci se slažu da simptomi menopauze mogu trajati i do sedam godina.

Gubitak mjesečnice

Fiziološke promjene kroz koje žene prolaze u menopauzi, uzrokovane su prestankom lučenja spolnih hormona iz jajnika, posebno estrogena, a tom periodu prethodi višegodišnje razdoblje u kojem jajnici postepeno gube normalnu funkciju.

Uz gubitak mjesečnice, žene se suočavaju i s brojnim drugim simptomima koji im odjednom počinju otežavati svakodnevicu. To su najčešće hronični umor, napetost i razdražljivost, nesanica, valovi vrućine, noćno znojenje i gubitak libida, ali se pojavljuju i stanja urogenitalne atrofije, osteoporoze, pretilosti, kardiovaskularnih, ponekad i zloćudnih oboljenja.

Osjećaj gladi

Zbog slabije proizvodnje estrogena, promjene se događaju u hipotalamusu, dijelu mozga koji je zadužen za proizvodnju hormona te utječe na razne funkcije, poput onih da osjećate glad, loše ili dobro raspoloženje, pa i vrućinu. Tako manjak estrogena daje, zapravo, signale da je temperatura tijela visoka i da vam je vruće, iako je, zapravo, normalna. Tada počinju navale vrućine i naglo znojenje.

Lupanje srca

Promjene koje se mogu osjetiti su i lupanje srca. I tu je odgovaran manjak estrogena, jer preko hipotalamusa i nerava šalje alarmantne signale. Obično epizoda tzv. lupanja srca ne traje duže od dvije do tri minute. Kada osjetite navalu vrućine, raste i hormon adrenalin zbog kojeg puls ubrzano raste.

Crvenilo kože

Tokom valunga, temperatura na koži, a najčešće prolazi gornjom polovicom tijela, uz crvenilo i znojenje lica te oko vrata, raste za nekoliko stepeni, što se može usporediti s virozom, kada imate povišenu temperaturu. No, to je samo na površini tijela i ne morate se brinuti, jer je tjelesna temperatura i dalje normalna.

Vrućina

Pod navalom vrućine tijelo se počinje znojiti kako bi se ohladilo, baš kao što se događa za vrijeme ljetnih mjeseci, kada nam je neizdrživo vruće. Stoga je znojenje, nažalost, jedan od boljih načina kako se tijelo brani za vrijeme valunga.

Hrana i piće

Jedan od vrlo neugodnih simptoma menopauze može se ublažiti izbjegavanjem određene hrane i pića. Alkoholna pića izazivaju i pogoršavaju valunge, kao i bijela vina, kafa, crni čaj, vruće juhe i variva, ljuta ili pretjerano slatka jela s visokim glikemijskim indeksom. Iako je reagiranje na namirnice individualno, testirajte namirnice pa osluškujte tijelo.

Perad, riba i soja

Istraživanja su pokazala kako žene pred menopauzom, ukoliko većinu proteina crpe iz namirnica poput soje, ribe i peradi, lakše održavaju tjelesnu težinu. Soja pomaže kad se pojave naleti vrućine, a ujedno smanjuje mogućnosti oboljenja srca. Korisna je i u sprečavanju osteoporoze.

Žitarice

Tjeskoba i depresija posljedica su, između ostalog, i nedostatka B-vitamina. Njega je najlakše nadomjestiti prehranom bogatom cjelovitim žitaricama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.