ZDRAVLJE U KUĆI

Čaša ovog napitka sagorjeva 50 posto masnih naslaga oko stomaka

Avaz.ba

11.2.2018

Prema studiji obavljenoj u magazinu "Nutrition', jedna čaša soka od paradajza može drastično da smanji vaš obim stomaka - bez ikakve druge promjene u ishrani.

Istraživači su pronašli da žena koja je konzumirala 280 mililitara ovog veganskog pića svakog dana izgubila je 50 posto masnih naslaga za samo osam nedjelja.

Također, većina dama je izgubila više od pola kilograma tjelesne težine, a ovo ukusno piće je također regulisalo nivo holesterola.

Kako sok od pardajza pomaže u gubljenju kilograma?

Ovaj sok sadrži visok nivo likopena - antioksidanta koji povećava produkciju metaboličhog hormona adiponektina za čak 25 posto.

Nutricionista Šona Vilkinson objasnila je za "Daily star: zašto je pardajz tako dobar za smanjenje tjelesne težine.

- Paradajz sadrži veoma malo kalorija i ugljenih hidrata, kao i visok sadržaj vode. Također ima veoma malo šećera, pa je odlična alternativa voćnim sokovima - kazala je Vilkinson.

Nutricionista otkriva da ujedno ovaj sok smanjuje apetit:

- Kao drugo povrće i voće, pardajz i sok od pardajza također pružaju prirodne minerale i vitamine potrebne tijelu, pomažu pretvaranju hrane u energiju i ubrzavaju metabolizam - kazala je ona.

Ipak, pored uvođenja ovog napitka morate obratiti pažnju i na ishranu.

- Ako samo u svoju ishranu dodate pardajza ili sok od pardajza, ako hranite se nezdravo ili unosite mnogo kalorija, nećete osjetiti rezultate. U svom dnevnom meniju morate da ukljucite namirnice svih grupa, sa dosta povrća i proteina, i eliminsati prerađenu hranu - ističe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.