ZDRAVLJE U KUĆI

Najbolja hrana za oči

Hrana koja pomaže protiv upala, kao i ona bogata antioksidansima ima pozitivan i preventivan efekt protiv poremećaja vezanih uz oči

"Zdravlje u kući"

9.2.2018

Gubitak vida može biti neizbježan kako starimo, no s odabranom prehranom možemo očuvati zdravlje očiju duže nego što mislimo. Kako starimo, oči postaju podložnije oštećenjima koja su uzrokovana nezdravim načinom života i preaktivnim imunološkim sistemom.

Procijenjeno je da do polovice odraslih pati od neke vrste katarakte do dobi od 75 godina. Hrana koja pomaže protiv upala, kao i ona bogata antioksidansima ima pozitivan i preventivan efekt protiv poremećaja vezanih uz oči.

Ona osim makularne degeneracije i katarakte ima pozitivan utjecaj i na ostale poremećaje, uključujući glaukom, oštećenje vidnog živca, gubitak jačine oka i djelomičan gubitak vida.

Dijabetička retinopatija je ozbiljno stanje koje se može svladati zdravom prehranom. Mnogi vitamini za oči učinkovito smanjuju stupanj šećera u krvi te hormonalne promjene, te apsorbiraju UV zračenje te ostale zrake koje oštećuju naše oči, kao što je plavo svjetlo koje se emitira s tehničkih uređaja poput telefona, laptopa ili tableta.

Smanjenjem upala i količine plavog ili UV zračenja koje ulazi u oči, antioksidansi pomažu očuvati zdrave stanice i spriječiti pojavu bolesti za većinu kojih ne postoji lijek.

Koji su najbolji vitamini za oči te kako utječu na naše zdravlje?

 Lutein

Antioksidans koji je dobio nadimak „očni vitamin“ – lutein štiti oči i kožu. Ovaj protuupalni karotenoid fitonutrijent nalazi se u hrani poput zelenog povrća, žumanjka jajeta, citrusnog voća. Tokom konzumacije transportira se tijelom, posebice dijelovima oka kao što su makula i leće. 

Zeaksantin

Postoji više od 600 vrsta karotenoida u prirodi, no samo oko 20 njih dopiru do naših očiju. Lutein i zeaksantin su najvažniji, jer dolaze u najvećim količinama u očnu delikatnu makulu.

Kao i lutein, zeaksantin pomaže zaštititi očno tkivo, leće i makulu, što poboljšava vid i sprečava blještanje, osjetljivost na svjetlost te bolesti poput katarakte.

Vitamin C

Antioksidans vitamin C ne samo da se bori protiv prehlade – on također pomaže zaštititi vaš vid boreći se sa slobodnim radikalima te pomažući u apsorpciji minerala i nutrijenata općenito.

Studije pokazuju kako mnogim ljudima nedostaje ovog važnog vitamina koji pomaže regenerirati oštećeno tkivo, smanjuje upale, sprečava ćelijske mutacije i mnogo više.

Vitamin E

Vitamin E, vitamin A i vitamin C rade zajedno kako bi održali ćelije i tkivo snažnima te ga zaštitili od efekata upale. Ovi antioksidansi smanjuju mogućnost dobivanja makularne degeneracije povezane s dobi.

Korištenje mnogo vitamina E i vitamina A zajedno pokazalo se kao korisno za ubrzavanje zacjeljivanja i poboljšanje vida kod ljudi podvrgnutih laserskoj operaciji oka.

Određene studije prikazuju kako ljudi imaju oko 25 posto manji rizik od razvijanja naprednog stupnja makularne degeneracije tokom konzumacije najmanje 400 internacionalnih jedinica vitamina E dnevno, posebno kombiniranog s vitaminom A (beta-karoten), vitaminom C i cinkom.

Studija iz 2008. koja je uključivala 35 000 odraslih pokazala je kako su oni s najvišim nivoima luteina i vitamina E imali značajno manji relativni rizik od katarakte od onih s manjim razinama.

Cink

Studije su pokazale kako cink u kombinaciji s ostalim vitaminima pomaže zaštititi mrežnicu te smanjiti rizik od makularne degeneracije. Cink je jedan od najvažnijih nutrijenata, jer pomaže apsorpciju (uključen je u preko 100 metaboličkih procesa) te se bori protiv upala i oštećenja ćelija.

Cink je koristan tkivu unutar oka, jer igra važnu ulogu u ispravnom dijeljenju ćelija i njihovom rastu osiguravajući zdravu cirkulaciju te balansirajući hormone koji sprječavaju autoimune reakcije.

Ljudsko tijelo ne sintetizira cink koji mu je potreban, stoga ga dobivamo iz ribe, mesa i orašastih plodova.

Vitamin A (beta karoten)

Kako bismo spriječili sindrom suhog oka te noćno sljepilo moramo konzumirati dovoljnu količinu vitamina A. Vitamin A je antioksidans te se pokazalo kako prevenira gubitak vida uzrokovanog degenerativnim stanjima poput katarakte ili makularne degeneracije.

Studije također pokazuju kako vitamin A zajedno s ostalim antioksidansima pomaže usporiti progresiju neuropatije (oštećenje živca) – uključujući i dijabetičku neuropatiju.

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline imaju neizmjeran doprinos za mnoga zdravstvena stanja zbog svog protuupalnog djelovanja, kao i zbog toga što usporavaju efekte starenja.

Ljudi kojima nedostaje omega-3 kiselina pretežno su oni koji konzumiraju velike količine procesirane hrane, biljna ulja te one na veganskoj ili vegetarijanskoj dijeti koja ne uključuje ribu.

Omega-3 kiseline su moćne u zaštiti tkiva – toliko da se koriste kod ljudi s hroničnim oštećenjima tkiva poput onih s artritisom i bolesti srca. Omega-3 stabilizira količinu šećera u krvi, što smanjuje upalne procese, pomaže u borbi s oštećenjima oka uzrokovanih dijabetesom, poboljšava cirkulaciju te pomaže zaustaviti mutaciju ćelija.

 Ključ za zdravlje očiju u starijem dobu

- Pitate se koji je ključ u dobivanju vitamina potrebnih kako biste očuvali zdravlje očiju u starijim danima? Najvažnije – jedite pravu hranu te pokušavajte jesti što više sirove, nekuhane hrane.

-Sačuvajte antioksidanse u hrani sjeckajući je i kuhajući na što nižoj temperaturi da biste sačuvali dragocjene hranjive materije.

- Kad god je moguće kuhajte na pari, a voće jedite sirovo.

- Također probajte kupovati organsku i svježu hranu kako biste dobili što više nutrijenata te izbjegli pesticide.

 Oni su prijatelji vaših očiju

Evo liste najboljih namirnica kako biste očuvali zdravlje očiju:

- Mrkva i mrkvin sok,

- Lisnato zeleno povrće (zeljasto povrće, kelj, kupus, špinat),

- Brokula, karfiol,

- Citrusno voće (naranče, grejp, limun, limeta),

- Slatki krompir,

- Grah,

- Jaja (uključujući žumanjak),

- Kivi, lubenica,

- Kukuruz,

- Crvene paprike,

- Grašak,

-Orašasti plodovi i sjemenke (suncokretove sjemenke, sezam, lješnjak, badem),

- Morski plodovi, hrana bogata omega-3 i cinkom (losos, skuša, haringa, sardina, tuna), te meso biljojeda, jaja iz slobodnog uzgoja, perad uzgojena na livadi.

Kako ova hrana utječe na zdravlje očiju? Zaustavlja djelovanje slobodnih radikala. Pomaže u sprečavanju makularne degeneracije. Smanjuje rizik od katarakte. Reducira glaukom, umor očiju, blještanje te osjetljivost na svjetlo.

Jača tkivo očiju i ostala tkiva.

Ne samo da ova hrana pomaže u zaštiti vida, već pruža dobrobit za zdravlje općenito za sva tkiva u organizmu (zglobovi, hrskavica, ligamenti). Uostalom, šta vrijedi dobar vid, ako imate problema s kretanjem, balansom i normalnim funkcioniranjem?


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.