ZDRAVLJE U KUĆI

Kako zaštititi srce

Avaz.ba

9.2.2018

Šta moraju znati oni koji imaju problem sa srcem, a šta oni koji bi da ga spriječe? Koliko su važni geni, a koliko ishrana i šta se ne smije prije operacije? Odgovore na ova pitanja dao je na svom blogu prvi čovjek i vodeći hirurg jedne od najboljih klinika na svijetu za liječenje bolesti srca u Berlinu, dr. Roland Hecer (Hetzer).

* Zdrava prehrana

Optimalna dijeta je, generalno, mediteranska, uz korišenje maslinovog ulja, bez životinjskih masti, kao što je puter, manje mesa, soli, vina i alkohola u manjim količinama.

* Kontrola krvnog pritiska

Čak i zdrave osobe trebaju kontrolirati vrijednosti pritiska svaka tri mjeseca. Oni od 40 do 50 godina, kada pritisak može rasti, trebali bi i češće mjeriti. Za nekoga ko je već imao povišene vrijednosti, stalno treba voditi računa o parametrima.

* Trening za srce

Tri puta sedmično po 15 minuta prijat će srcu. Ko je spreman, može planirati i više ponavljanja.

* Redukcija stresa

Dvije stvari koje preporučujemo: da se isključite i opustite. Važno je baviti se sportom, jer se tako smanjuje nivo hormona stresa. Drugo, kraće popodnevno drijemanje od 15-20 minuta može učiniti čuda. Vrlo je važno imati čvrst san.

* Genetski rizik

Oni kojima su otac ili majka rano umrli od srčanog udara, imaju visok genetski rizik. Oni bi trebali znati nivo lipida i holesterola i kontrolirati ih. Povećani lipidi ne izazivaju simptome, ali se mogu lako detektirati i dovesti u red. Svako ko ima nasljedni rizik, trebao bi ih kontrolirati od 30-40 godina. Svi s hronično povišenim lipidima mogu, također, uzimati preparate za snižavanje masnoće u krvi (statine) ili poduzimati druge preventivne mjere.

 * Ostati u pokretu

Za rehabilitaciju pacijenta poslije operacije srca važno je ostati u pokretu. Klinike imaju za cilj da vas navedu da načinite promjene u ponašanju i da imate poseban program vježbi.

* Život sa pejsmejkerom

Moderni pejsmejkeri proizvedeni su tako da rijetko reagiraju na utjecaje spolja i možete živjeti s njima bez ikakvih ograničenja. Ranije su pacijenti trebali izbjegavati da budu u blizini mikrovalne pećnice. Oni s konvencionalnim pejsmejkerima, trebali bi se držati dalje od grubih magnetnih polja. Na aerodromskoj kontroli ne mogu proći kroz detektor metala.

* Priprema za operaciju

Pacijent ne smije pušiti, jer onda tokom operacije može doći do problema sa plućima. Moraju izbjegavati alkohol i određene lijekove ili ih uzimati uz ljekarski nadzor. Ovo uključuje razređivače krvi, kao što je aspirin, tako da ne bi došlo do velikog krvarenja tokom i nakon operacije.

* Reducirajte težinu

Postoje osobe koje motiviraju i rade s gojaznima kako bi promijenili životni stil. Ranije smo govorili pacijentima da skinu kilažu prije operacija. Danas, oni su toliko bolesni da nemaju dovoljno vremena pa se operacije izvode najčešće vrlo hitno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.