ZDRAVLJE U KUĆI

Voćem i povrćem protiv bolesti arterija

"Zdravlje u kući"

5.2.2018

U časopisu Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology objavljeno je istraživanje koje pokazuje da se unosom voća i povrća tri puta dnevno može smanjiti rizik od pojave bolesti perifernih arterija. Spomenuta bolest izaziva sužavanje arterija u donjim ekstremitetima, čime je onemogućen slobodan protok krvi do mišića, javljaju se bolovi, a hodanje je otežano.


Znanstvenici su u istraživanje uključili 3,7 miliona ljudi prosječne dobi 64 godine (uglavnom žene), koji su ispunili upitnike o zdravlju i načinu života.

Utvrđeno je da do smanjenja rizika od bolesti perifernih arterija zbog povećane konzumacije voća i povrća dolazi bez obzira na dob, spol, rasu, način života (pušenje) te ostale faktorer rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti.

Međutim, znanstvenici su uočili da voće i povrće najmanje konzumiraju trenutni i bivši pušači čiji je rizik od pojave bolesti najveći. Preporučuje se povećanje dnevnih porcija voća i povrća jer ovakva relativno jeftina preinaka u prehrani može uvelike utjecati na poboljšanje zdravlja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.