Savjeti

Lavandom na komarce!

Osim uzgoja bilja u vrtu ili na balkonu, od velike pomoći u ratu protiv komaraca mogu biti i eterična ulja biljaka koja djeluju kao snažni repelenti

"Zdravlje u kući"

Ako su i vaš dom i vrt mjesto na kojem s njima redovito vodite bitke, evo nekoliko jednostavnih savjeta za rješavanje problema s komarcima na prirodan način.

Najčešći način zaštite protiv uboda komaraca je nanošenje repelenta na bazi djelatne tvari DEET, no ne preporučuje se trudnicama, bebama i djeci. Stoga vam je na raspolaganju snaga prirode: zaštitite se od komaraca biljkama!

Lavanda

Jednostavno u svoj vrt ili na balkon posadite biljke koje komarci ne vole i koje ih odbijaju. Jedna od najpopularnijih biljaka koje se koriste kao repelenti za komarce je lavanda.

Dok nas ova mediteranska kraljica mami svojim mirisom i izgledom, na komarce djeluje upravo suprotno. Grmovi lavande ispred vašeg doma i blizu prozora izgledat će vrlo dekorativno, a ujedno će pomoći držati komarce podalje.

Začinsko bilje

Osim što komarci bježe od lavande, jednako tako ne vole ni još jedan poznati mediteranski začin - ružmarin. Dok uživate u vrtnoj ležaljci ili na terasi, ispijajući kafu, zapalite malu grančicu ružmarina i ostavite neka se dimi kako biste stvorili domaći repelent.

Uz ovaj omiljen začin protiv komaraca također dobre rezultate pokazuju i majčina dušica, bosiljak, kadulja i nana. Njih se uvijek isplati imati u teglicama kod kuće jer se slažu s većinom jela.

Također od velike pomoći mogu biti biljna eterična ulja koja će osigurati da vas ove dosadne krvopije ostave na miru. Primjerice, nerazrijeđeno ulje nane osigurava gotovo četverosatnu zaštitu od komaraca ako se primijeni direktno na kožu.

 Citronela

Bogatog limunskog mirisa, citronela (još zvana i limunska trava) nije ugodna za insekte. Njeni dugački, zeleni listovi mogu narasti i do 70 cm, a boja je osvježavajuće zelena. Idealna pozadina za vibrirajuću lavandu.

 Savjet više

Odijevajte laganiju, prozračnu i svijetlu odjeću koja neće izložiti vaše ruke i noge. Bebe izbjegavajte šetati u prirodi u sumrak, kada je aktivnost komaraca veća, a svoje mališane je najbolje zaštititi mrežom protiv komaraca na prozoru.

NA VRH

Podijeli članak na