ZDRAVLJE U KUĆI

Shiitake gljive - delikatesa, lijek i uzročnik dermatitisa

Kinesko–japanskoj gljivi shiitake se uz neodoljiv okus i miris pridaju ljekovita svojstva

"Zdravlje u kući"

30.1.2018

Izvorno, gljiva shiitake raste u prirodi na stablima Pasanie, rasprostranjenim u šumama Kine i Japana. Kako se može umjetno uzgajati, u svježem ili sušenom stanju prodaje i na našim tržnicama, trgovinama azijskom i zdravom hranom te u supermarketima. Gljiva je vrlo cijenjena i dosta skupa.

 Ljekovita svojstva

Shiitake se smatra ljekovitom gljivom iz sljedećih razloga:

1. Bogat je izvor bjelančevina, kalija, cinka i vitamina.

2. Aktivator je imunološkog si sistema.

3. Snižava holesterol.

4. Djelatna je tvar u liječenju raka i AIDS-a

 Umami, peti okus

Shiitake gljiva se odlikuje specifičnim okusom nazvanim „umami“. Uz slano, slatko, kiselo i gorko, ovaj peti okus je otkrio tokijski profesor Kikunae Ikeda još 1908.godine, a generator tog okusa je glutamat.

Međutim, uz glutamat, shiitake gljive sadrže i polisaharid lentinan koji se inače koristi u terapiji raka želuca. Upravo taj lentinan može izazvati teški dermatitis, s eritematoznim papulama veličine 1 mm.

 Izazivač dermatitisa

S obzirom na to da je lentinan termolabilan, dugo se smatralo kako se kuhanjem može spriječiti pojava dermatitisa. Međutim, pokazalo se da to baš i nije sasvim tačno, neugodna upala se kod osjetljivih osoba pojavljuje i nakon konzumacije dobro prokuhanih gljiva.

Shiitake dermatitis se uglavnom pojavljuje u azijskoj domovini gljiva, ali širenjem navika njihovog korištenja sve je više slučajeva širom svijeta.

Nekoliko sati nakon konzumacije jela sa shiitake gljivama javlja se površinsko crvenilo koje jako svrbi. Intenzivno češanje izaziva oštećenja kože koja mogu potrajati i do osam nedjelja.

Osjetljive osobe mogu reagirati već na dodir gljive, a udisanjem njihovih spora može doći dopoteškoća u disanju.

Liječenje dermatitisa

U slučaju izbijanja shiitake dermatitisa, američki liječnici preporučuju liječenje sistemskim antihistaminicima i lokalnim nanošenjem kortikosteroida.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.