ZDRAVLJE U KUĆI

Čest pratilac infekcija donjeg respiratornog trakta: Magla i gripa rizični faktori za bronhitis

Piše: Avaz.ba

31.1.2018

Epidemija gripe je na svom vrhuncu, a njen čest saputnik je bronhitis – infektivna bolest donjeg respiratornog trakta. Osnovni simptom bronhitisa je dugotrajan ustrajan kašalj. Bolest može biti akutna ili hronična.

Duže traje

Akutni bronhitis obično nastaje nakon infekcije gornjeg respiratornog trakta. Prelazi u hronični ako simptomi traju nekoliko sedmica ili čak mjeseci i javljaju se uzastopno dvije godine. A kako akutni bronhitis započinje infekcijom gornjih dišnih puteva, prvi simptomi su simptomi prehlade.

Hunjavica, curenje nosa, konjuktivitis, blaži i teži bolovi u grlu, pritisak u predjelu sinusa i kašalj najčešći su simptomi bronhitisa. Kod obične prehlade kašalj je slabo izražen, tako da se na bronhitis sumnja onda kada suhi kašalj preraste u iskašljavanje.

Od bronhitisa u populaciji najviše obolijevaju djeca mlađa od 5 godina. Najčešće se javlja upravo u prvim mjesecima godine, a infekcija se širi kapljičnim putem i dodirom.

Rizični faktori su zagađenost zraka, magla i sezona gripe. Posebno su ugroženi pušači, ali i oni koji borave u zadimljenim prostorima i izloženi su pasivnom pušenju.

Krvne pretrage

Liječenje je zapravo jednostavno. Mirovanje, obilno uzimanje tekućine te, ako je riječ o suhom kašlju, prije spavanja se preporučuje popiti lijek za ublažavanje tog kašlja. U principu se za liječenje bronhitisa ne prepisuju antibiotici, osim ako krvne pretrage pokažu jako povišene upalne parametre, što ukazuje na bakterijske uzročnike.

Ako nakon prehlade uslijedi kašalj koji danima ne prolazi i pogoršava se te ako su ti simptomi praćeni povišenom temperaturom i otežanim disanjem, važno je javiti se ljekaru. Ne samo zbog dijagnoze i liječenja već i kako bi se isključile neke druge plućne bolesti.

Spriječiti KOPB

Ponavljanje bronhitisa vremenom vodi do nastanka KOPB-a (hronične opstruktivne bolesti pluća) kada su simptomi bolesti kašalj, iskašljavanje i nedostatak zraka prisutni stalno. Radi preveniranja nastanka hronične bolesti važno je: 

- Pravovremeno dijagnosticiranje i liječenje akutne bolesti

- Sprečavanje ponovnih infekcija

- Vakcinisanje djece i hroničnih bolesnika

- Prestanak pušenja

- Izbjegavanje izloženosti aerozagađenju. 


Kada hitno ljekaru

Ljekaru se treba javiti odmah u slučaju kašlja koji ne prestaje ili se pogoršava nakon 3-5 dana, otežanog disanja, hroptanja ili „sviranja“ u grudima, boli u grudnom košu koja se pojačava, visoke tjelesne temperatura koja traje duže od tri dana ili pojave tragova krvi u iskašljaju.


Liječenje

Liječenje akutnog bronhitisa prolazi uz simptomatsku terapiju, mirovanje u kućnim uvjetima, davanje lijekova za iskašljavanje, uzimanjem toplih napitaka, po potrebi i lijekova za sniženje povišene tjelesne temperature. Bolest traje 3-5 dana, uz potpuno izlječenje. U težim kliničkim slikama zbog bakterijskog superinfekta, ordiniraju se i antibiotici obično 5-7 dana. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.