ZDRAVLJE U KUĆI

Mononukleoza je virusno oboljenje: Bolest poljupca liječi mirovanje

Piše: Avaz.ba

28.1.2018

Infektivna mononukleoza poznata je i pod nazivima žljezdana groznica, bolest poljupca ili, jednostavno, mononukleoza. Epstein-Barrov virus, uzročnik ove bolesti, najčešće se širi od osobe do osobe putem sline, ali se može prenijeti i drugim tjelesnim tekućinama. Liječenje mononukleoze, u principu, obuhvata snižavanje tjelesne temperature i mirovanje.

Upala ždrijela

Epstein-Barrov virus (EBV), široko rasprostranjeni virus iz grupe humanih B-specifičnih limfotropnih herpesvirusa, uzrokuje akutnu infekciju limfatičnog i retikuloendotelnog sistema, poznatu kao infektivna mononukleoza. U dječijoj dobi, infekcija uzrokovana ovim virusom obično je nespecifična ili asimptomatska, a kod mladeži i odraslih javlja se sa simptomima poput temperature, povećanih limfnih čvorova, upale ždrijela.

Osim u B-limfocitima, virus se razmnožava i u ćelijama višeslojnog pločastog epitela ždrijela, u epitelnim ćelijama vrata maternice, a može se naći i u sjemenoj tekućini i urinu. Kako B-limfociti kruže između pojedinih limfnih organa, zaražene B-limfocite ubrzo je moguće pronaći posvuda u limfnom tkivu, gdje se, u principu, nastavljaju razmnožavati.

Jedini domaćin virusa, koji predstavlja i izvor infekcije, jeste čovjek. Inficirane osobe povremeno izlučuju i direktnim ili indirektnim kontaktom (preko ruku) prenose virus na druge osobe, a pretežno slinom. Zbog izražene osjetljivosti virusa na vanjske faktore, sa posljedičnim gubitkom infektivnosti izvan ljudskog organizma, za prijenos virusa potreban je blizak i neposredan kontakt, najčešće ljubljenje.

Kod djece

Inkubacija infektivne mononukleoze (vrijeme od kontakta s virusom do pojave simptoma bolesti) traje od dvije do šest sedmica. Ovisno o dobi, bolest se može očitovati različito teškim kliničkim oblicima – od sasvim laganih, klinički neprepoznatljivih (supkliničkih) u dobi malog djeteta do teških oblika s visokom temperaturom kod mladih i odraslih osoba.

U dojenačkoj i ranoj dječijoj dobi kod većine inficiranih, čak i više od 90 posto, bolest prolazi klinički neprimjetno ili tek s blagim simptomima, što se pripisuje nezrelosti imunološkog odgovora i niskoj infekcijskoj dozi kojom se djeca obično zaraze indirektno putem kapljica sline na igračkama.

Kako spriječiti širenje

U prevenciji nastanka i širenja Epstein-Barr virus infekcije primjenjuju se opće higijenske mjere, poput pranja ruku. Treba izbjegavati dijeljenje čaša i ljubljene barem dva mjeseca nakon povlačenja simptoma mononukleoze. Izolacija bolesnika nije zahtjevna.

Kako se liječi

Liječenje se sastoji prvenstveno od snižavanja visoke temperature i mirovanja. U obzir dolazi primjena lijekova za snižavanje temperature, lijekova za ublažavanje bolova, a valja paziti i na adekvatan unos tekućine. Kod bolesnika sa simptomima opstrukcije dišnog sistema primjenjuju se kortikosteroidi, kao i kod onih s anemijom. Antibiotici nemaju utjecaja na tok infektivne mononukleoze.  

Dijagnostika 

Dijagnoza mononukleoze temelji se na pojavnosti kliničkih simptoma i znakova i na rezultatima laboratorijskih pretraga. Za potvrdu dijagnoze izvode se serološke pretrage. Četiri petine bolesnika ima biohemijske pokazatelje oštećenja jetrenih ćelija, uz umjereno povišene vrijednosti transaminaza, koje mogu biti deset puta veće od normalnih vrijednosti. 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.