ZDRAVLJE U KUĆI

Detoksikacija nije isto što i rigorozna dijeta ili gladovanje

Zijada KARIĆ

24.1.2018

Detoksikacija je prirodni i potpuno automatiziran proces koji predstavlja skup metaboličkih radnji kojima organizam otrovne supstance prisutne u njemu pretvara u manje otrovne ili potpuno neotrovne, kaže mr. sci. dr. Abel Baltić, specijalista interne medicine i direktor OJ Specijalističko-konsultativna djelatnost DZKS. 

Dva mehanizma

- Proizvodi metaboličkih procesa u okviru detoksikacije su lakše rastvorljivi i samim tim se lakše eliminiraju iz organizma putem žuči ili urina. Zavisno od vrste molekule koja je predmet detoksikacije, organizam se služi s dva različita mehanizma - promjenom hemijske strukture toksične supstance ili vezivanjem toksične supstance s nekim drugim materijama. Tim procesima podliježu i hormoni te neki lijekovi – kazao je dr. Baltić.

Najveći dio detoksikacijskih procesa, dodaje, odigrava se u jetri, koja predstavlja svojevrsni detoksikacioni laboratorij organizma. Detoksikacija predstavlja jednu vrstu drenaže organizma, a vrši se putem pet organa koji imaju sposobnost eliminacije toksina i nusprodukata metabolizma. Ti organi su: jetra i žuč, bubrezi, debelo crijevo, pluća i koža.   


Dr. Baltić: Prirodno čišćenje

- Ovi organi mogu se drenirati fitoterapijom i pravilno prilagođenim režimima prehrane, naravno uz prisustvo i nadzor stručne i osposobljene osobe. Današnji životni stilovi i hronični nedostatak vremena, ne samo da ne dozvoljavaju optimalnu regeneraciju tkiva i organa već i ne podržavaju naše prirodno unutrašnje čišćenje. Detoksikacija kroz različite prehrambene režime i podršku putem pravilno izabrane fitoterapije na bazi medicine zasnovane na dokazima svakako je karika koja nedostaje u liječenju, a naročito u prevenciji različitih vidova obolijevanja – istakao je dr. Baltić.

Često se, govori, miješaju pojmovi i samo značenje detoksikacije te se u nju svrstavaju različite vrste „brzih“ dijeta, čime detoksikacija gubi svoj smisao te postaje post, gladovanje ili niskokalorična dijeta. Istina je da ispravno tempiran i odgovarajuće izveden post daje rezultate. Problem je što mnogi potpuno pogrešno shvataju i koriste ovu metodu detoksikacije organizma.

Nekoliko načina

- Prirodni proces detoksikacije se radi na nekoliko načina, od posta do poticanja rada jetre u eliminaciji toksina, ubrzavanju cirkulacije i opskrbe tijela potrebnim vitaminima i mineralima. Svako bi trebao barem jednom godišnje provesti detoksikaciju, a možda najbolje vrijeme za to je upravo nakon pojačanog unosa hrane. Kratki program detoksikacije u pravilu je bezopasan za sve ljude, a brojne naučne studije dokazuju zdravstvene koristi usljed čišćenja organizma – rekao je dr. Baltić.

Ne treba zaboraviti da dojilje, djeca, pacijenti s hroničnim degenerativnim bolestima, tumorskim procesima ili tuberkulozom moraju pažljivo, u saradnji sa svojim ljekarom, planirati i provoditi detoksikacioni tretman ako postoji potreba za njim. Još jedna vrlo važna stvar koja podstiče detoksikaciju je opuštanje, a svodi se na eliminaciju svakodnevnog stresa vježbanjem, meditacijom i ugađanjem toplim kupkama i welness programima.

Obratiti pažnju 

Posebna potreba za detoksikacionim tretmanom, ističe dr. Baltić, postoji kod osoba koje imaju simptome i znakove poput izraženog neobjašnjivog umora, iritirane kože, alergije, otečenosti kapaka i podočnjaka, napuhanosti trbuha, loše probave te poremećaja menstrualnog ciklusa.

- U takvim slučajevima prvo što treba učiniti jeste smanjiti unos toksina u organizam, a što se postiže ograničavanjem unosa šećera, alkohola, prerađene hrane pune konzervansa i zasićenih masnih kiselina poput mesa, jaja i mliječnih proizvoda – savjetuje dr. Baltić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.