ZDRAVLJE U KUĆI

Povrede ligamenata lakta: Bol pri pokretu je najizraženiji simptom

Bol se često pojačava

Avaz.ba

25.1.2018

Pod pojmom lakat najčešće se misli na zglob između nadlaktične i kosti lakta. Kosti u zglobu su povezane pomoću ligamenata. Ligamenti su čvrsta tkiva koja su građena od kolagenskih vlakana. Njihova uloga jeste da povežu kosti i vrše stabilizaciju zgloba.  

Posljedica traume

Dva najvažnija ligamenta u zglobu lakta su ulnarni (ili medijalni) kolateralni ligament (UCL) i lateralni kolateralni ligament (LCL). Oni su glavni stabilizatori lakta te sprečavaju da se lakat kreće lijevo-desno. Oba kolateralna ligamenta lakta mogu biti povrijeđena traumom, mada su izolirane povrede rijetke i pretežno se događaju pri iščašenjima zgloba.

Građa lakta

Medijalni ligament osjetljiviji je na povredu. Do povrede UCL-a može doći i zbog prenaprezanja koje nastaje kao posljedica ponavljanja bacačkih aktivnosti te se najčešće javlja kod bejzbolaša, atletičara, tenisera, vaterpolista i slično.

Učestalo bacanje, ponavljanje pokreta postepeno kroz nekoliko mjeseci dovodi do nastajanja mikrotrauma, koje polako slabe i oštećuju UCL, a nakon nekog vremena ligamenti potpuno oslabe i dolazi do pucanja. Uzroci postepenog oštećenja UCL-a su loša tehnika i učestalo bacanje.

Stiskanje šake

Ukoliko dođe do povrede, najčešći simptom povrede UCL-a jeste bol s unutrašnje strane lakta koja se pojačava prilikom bacanja, odnosno u fazi zamaha i izbačaja predmeta. Bol se postepeno pojačava prilikom stiskanja šake, a može doći i do pojave modrica s unutrašnje strane lakta i do smanjenja obima pokreta u laktu.

Liječenje se uglavnom vrši neoperativno. U prvoj fazi lakat se djelimično imobilizira tokom tri do četiri sedmice te se izbjegavaju ili modificiraju sportske aktivnosti kako bi se bol smanjila. Za to vrijeme pacijent vježba potpomognutu i aktivnu fleksiju i ekstenziju lakta, kao i rame i šaku. Poslije četiri sedmice uvode se vježbe istezanja mišića i kapsule, vježbe snage i koordinacije svih mišića, s progresivnim doziranjem.

Tri do 6 mjeseci za oporavak

Tokom liječenja i funkcionalnog osposobljavanja indicirana je primjena termoterapije i elektroterapije. Na kraju rehabilitacije uključuju se i vježbe pliometrije kao završna faza. Vrijeme koje je potrebno za oporavak i povratak sportskim aktivnostima je tri do šest mjeseci.

Vježbe za prevenciju

Kako ne bi došlo do povrede potrebno je raditi na vježbama istezanja i jačanja mišića podlaktice, kao i primjenu vježbi za stabilizaciju lakta. Potrebno je primjenjivati i pliometrijske vježbe koje podrazumijevaju primjenu snažnih i eksplozivnih pokreta za razvoj eksplozivne snage mišića ruke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.