ZDRAVLJE U KUĆI

Sjemenke grožđa: Snažan antioksidans i čuvar zdravlja

Avaz.ba

22.1.2018

Sjemenke grožđa sadrže koncentrirana ljekovita jedinjenja ovog voća, koja ćelijama pružaju bolje zaštitno dejstvo od kombinovanog unosa vitamina E i C.  

Ekstrakt sjemenki grožđa širi krvne sudove, jača kapilare, sprečava infarkt srca, smanjuje rizik od proširenja vena i nastanka aterosklerotskih plakova, odnosno taloženje masti na zidovima krvnih sudova.

Smanjuje i rizik od oštećenja očnog tkiva, kao i mogućnost nastanka makularne degeneracije i katarakte u starosti.

Ima i laksativno dejstvo pa se preporučuje kod dužih opstipacija, odnosno zatvora.

Ekstrakt znatno pomaže osobama izloženim stresu i teškim fizičkim naporima pri radu ili bavljenju sportom.

Ovaj eliksir zdravlja preporučuje se i djeci izloženoj fizičkim naporima, ili ako se oporavljaju od bolesti, prenosi b92.

Istraživanja su pokazala da proantocijanadini, sastojci ovog ekstrakta, štite zdrave ćelije od oštećenja koja mogu da prouzrokuju pojedini lijekovi, duhan ili hemoterapija.

Ostali sastojci sjemena grožđa sprečavaju aktivnost enzima koji razaraju kolagen, elastin, hijaluron i druge tkivne strukture. Zapravo, zahvaljujući njima, usporavaju se procesi starenja i razgradnje tkiva.

To potvrđuje i njemačko istraživanje u kojem su učestvovali pacijenti s hroničnom venskom insuficijencijom, odnosno poremećajem venskog krvotoka, bolešću današnjice tipične za razvijena društva koja mnogo sjede i stoje, a malo se kreću.

Poslije šest nedjelja uzimanja ekstrakta kao terapije, ustanovljeno je da je došlo do smanjenja natečenosti nogu i bolova kod oboljelih, kao i njihovog subjektivnog osjećaja "teških nogu".

Iako je vrlo efikasan, ekstrakt se ne preporučuje dijabetičarima, kao ni grožđe, zbog velike koncentracije šećera.

Visoku vrijednost ima i ulje od sjemenki grožđa. Blagotvorno utječe na krvne sudove, zbog čega se smatra ljekovitim.

Smanjuje mogućnost sljepljivanja krvnih pločica, sprečava nastanak povišenog krvnog pritiska, povećava nivo 'dobrog', i smanjuje nivo 'lošeg' holesterola u krvi.

Sadrži zavidne količine vitamina E i omega-6 masnih kiselina.

Pošto ima savršen ukus i miris, nutricionisti ga preporučuju za razne salate, prelive i kuhana jela.

Osim u kulinarstvu, ulje od sjemenki grožđa preporučuje se i za masažu. Dokazano je da usporava starenje kože, posjeduje regenerativna svojstva, a ublažava i pojavu strija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.