ZDRAVLJE U KUĆI

Hrana koja usporava starenje

Avaz.ba

21.1.2018

Ako želite da usporite proces starenja i produžite životni vijek, onda je ovo dijeta za vas. U osnovi ove dijete je spisak proizvoda čiji unos najviše pomaže usporavanju starenja.

Suština je da se smanji unos kalorija za 30 posto od standardnog unosa i da se koriste proizvodi, minerali, vitamini i drugi esencijalni nutritivi, koji doprinose održavanju vitalnih funkcija tijela. Koristeći ovu dijetu, možete da poboljšate opšte zdravlje, spriječite (kontrolišrate) dijabetes, kao i bolesti srca, Parkinsonovu i Alchajmerovu bolest.

Starenje je uzrok stalnih briga mnogih osoba (naročito ženskog spola) kojima je teško da se suoče sa realnošću, ali šta je tu je - potrebno je razumjeti da je starenje prirodan proces i, nažalost, svako mora da prođe kroz njega.

Omega-3 masne kiseline protiv bora i upale

U ovoj grupi namirnica se nalaze: pastrmka, losos, bademi, sardine, tunjevina, haringa... Riba sadrži omega-3 i omega-6 masne kiseline. Ove kiseline smanjuju manifestaciju raznih upalnih procesa u organizmu koje dovode do začepljenja pora kože, akni i prijevremene pojave bora.

Orasi

Jedite nekoliko oraha svakog dana. Orasi sadrže velike količine antioksidanata, vitamina E i nezasićenih masnih kiselina.

Zeleni čaj

Pijte najmanje dvije šolje zelenog čaja dnevno. Provjereni “čudotvorac” kada je preventiva i bolesti i starosti u pitanju!

Maslinovo ulje

Izuzetno korisno za memoriju. Masline sadrže mononezasićene masti i vitamin E, koji smanjuje nivo lošeg holesterola i povećanje nivo dobrog holesterola.

Voće i povrće

Jedite 500 do 1.000 grama voća i povrća dnevno. Izaberite voće i povrće različitih vrsta i boja. Svaki dan jedite veliku porciju svježe sezonske salate. Voće i povrće sadrži velike količine vitamina i minerala koji usporavaju proces starenja.

Pijte 1,5 litara tečnosti dnevno

Najbolje opcije su voda i zeleni čaj. Manje pijte kafu i sok. Uvečer popijete šolju čaja od kamilice - to pomaže da se opustite.

Pijte jogurt

Za doručak jedite jogurt sa malo masnoće i pijte mlijeko Izaberite jogurt sa bifido bakterijom. Morate da pijete oko 0,5 litara mlijeka dnevno. Bolje je da ga pijete poslije intenzivnog treninga. Jogurt sadrži zdrave bakterije za zdrav digestivni trakt i imuni sistem, sprečava probleme povezane sa starenjem.

Svakoga dana pojedite 150 grama hrane bogate proteinima

To su piletina, ćuretina, jaja, mahunarke i nemasni sir. Ako puno vježbate, potrebno je više proteina, od 1,2 do 1,5 g po kilogramu tjelesne težine dnevno, prenosi B92.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.