Potražite pomoć na vrijeme: Prepoznajte znakove fobije

Avaz.ba

Nomofobija je jedna od više od 250 poznatih fobija, vrsta tjeskobe koje su najčešće rezultat nekog ličnog dramatičnog iskustva, objašnjava profesor psihologije Jurgen Margraf.

Taj dramatičan događaj uskladišten je u mozgu, i neki okidači mogu da izazovu i tjelesnu reakciju.  

Bez obzira na to da li je riječ gelotofobiji - strahu od ismijavanja, ili oneirogmofobiji - strahu od "mokrih snova", osoba koja pati od fobija to teško podnosi, a može i fizički da se razboli.

Fobija se klasificira kao bolest nakon što se ispuni nekoliko kriterijuma, kaže Margraf. Na primjer, kada strah dostigne nepodnošljiv ili jedva podnošljiv nivo ili kada fobija narušava kvalitet života.

U tom slučaju osoba bi trebalo da potraži pomoć psihoterapeuta, prenosi B92.

- Fobije se često liječe kognitivno-bihevioralnom terapijom - kaže Piter Falkaj (Peter Falkay), direktor Univerzitetske klinike za psihijatriju i psihoterapiju "Ludvig Maksimilijan".

Terapeut će s pacijentom pokušati da stvori situaciju koja izaziva tjeskobu i zatim je analizirati i pokazati moguća rješenja.

Terapija se obično kombinira s odgovarajućom količinom antidepresiva, a vrsta fobije utiče na izbor terapije.

Neki ljudi fobiju uspiju da savladaju sami, ali ako autoterapija ne da rezultate, rad s iskusnim terapeutom najbolji je način da ovaj psihički poremećaj ne postane hroničan.

Više o:

Fobija
NA VRH

Podijeli članak na