Ulje origana: Najjači prirodni antibiotik koji uništava 30 bakterija

Avaz.ba

Foto: ( Ilustracija)


Origano ulje je steklo veliku popularnost kao ljekovito sredstvo, s obzirom da se vjekovima unazad koristilo za podizanje imuniteta. 

Najpoznatije je po antibakterijskim svojstvima, a čak su se svojstva origano ulja proučavala u brojnim naučnim studijama i medicinskim ustanovama. Dokazano je da ima antibakterijska, antiparazitska, antiseptička, antivirusna dejstva, kao i da utiče na jačanje imunog sistema. 

Kao svježa biljka, ulje origana sadrži visok nivo antioksidanta. Obično se tokom prehlada uzima oralno, ili se primjenjuje spoljno za infekcije kože. Važno je znati da se u slučaju ozbiljnih bolesti, ili kod trudnoće i dojenja, treba konsultirati sa ljekarom specijalistom 

S obzirom da mnoge bolesti i oboljenja izazivaju mikro organizmi, važno je znati da se origano ulje uspješno bori sa štetnim mikrobima i efektivno je u prevenciji I borbi sa infekcijama, kao što su bakterijske vaginoze (kandida), infekcija urinarnog trakta (ešerihija koli, klamidija...), kod trovanja hranom (salmonela, listerija..) i raznih infekcija pluća. 

Divlji orgiano se može koristit kao biljka u pripremi hrane, tinktura, čaj ili u formi ulja. Kada je riječ o ulju, preporučljivo je da se kombinira sa maslinovim, a u toj kombinaciji pomaže pri bolovima u mišićima. 

Kako se koristi ulje origana? 

  • 2-3 kapljice origana za inhaliranje kod problema sa infekcijom pluća 
  • 2-3 kapljice origano ulja sipajte u čašu vode za smirivanje upale grla 
  • 1-2 kapljice origano ulja pomješajte sa malom dozom ulja od kokosa ili aloe vera gela i aplicirajte na akne, psorijazu, zatvorene rane na koži ili gljivične nokte 
  • 3-4 kapljice origana ulja sipajte u čašu vode i pijte 2-3 puta na dan prije jela, kako biste podigli imuni sistem. 
  • 1 kapljicu origana stavite na četkicu za zube, kako biste ubili bakterije koje izazivaju loš zadah

Više o:

Origano ulje
NA VRH

Podijeli članak na