Da li zeleni čaj zaista pomaže u gubljenju kilograma

Avaz.ba
10.01.2018 15:23

Zeleni čaj može biti koristan za gubitak težine pomažući metabolizmu tijela da bude efikasniji. 

On sadrži kofein i vrstu flavonoida koji se zove katehin, koji je antioksidant. Istraživanja sugeriraju da ova jedinjenja mogu da ubrzaju metabolizam. Katehin može da pomogne u razbijanju viška masnoća, dok i katehin i kofein mogu povećati količinu energije koju tijelo koristi, prenosi metro-portal.hr.

Nedavno objavljeni pregled, posmatrao je kliničku upotrebu zelenog čaja kako bi se stimulirao gubitak težine kod ljudi koji su imali višak kilograma ili su bili pod prijetnjom. Iako se utvrdilo da zeleni čaj ima pozitivan uticaj na gubitak težine, rezultat nije bio značajan, a autori zaključili da vjerovatno nije od kliničke važnosti.

Postoji teorijska osnova za dobrobit zelenog čaja kod gubitka težine, a pronađeni su i neki empirijski dokazi koji bi podržali ove tvrdnje izvan kliničkih postavki. Međutim, istraživanja na tom području imaju tendenciju da koriste doze koje sadrže veći udio katehina ili kofeina, nego što bi se našlo u tipičnoj šoljici zelenog čaja.

Zato su vjerovatno sve prednosti zelenog čaja kod mršavljenja vjerovatno male. Uticaj zelenog čaja nije tako koristan kao druge metode, kao što je fizička aktivnost, koja ima daleko veće prednosti za metabolizam.

Redovno vježbanje i zdrava ishrana sa puno povrća vrlo su učinkovite strategije mršavljenja. Zeleni čaj koji se koristi uz ove metode može povećati pozitivne rezultate.

Tagovi

Zeleni čaj
NA VRH