ZDRAVLJE U KUĆI

Koliko je zdravo jesti konzerviranu hranu

Avaz.ba

9.1.2018

Koliko je konzervirana hrana zdrava ili ne, to je pitanje koje sebi postavljaju mnogi kojima je stalo do zdravlja.

Jako je praktična, ali nismo sigurni koliko je sigurno jesti takvu hranu.

Odgovor nije jednostavan jer takva hrana ima svoje prednosti i mane. 

Konzerviran paradajz, pasulj, tikva, tunjevina i losos nevjerovatno su zdravi. Osim toga, jako su praktični jer dugo traju - kaže njujorška nutricionistkinja Karen Ansel za Women's Health. 

Iako se možda čini da konzervirana hrana ima manje hranjivih sastojaka od svježe, proces konzerviranja zapravo ne utječe na udio bjelančevina, ugljenih hidrata i masti, kao ni minerala ili vitamina kao što su A, D, E i K. 

- Međutim, zbog visokih temperatura tokom konzerviranja može doći do oštećenja nekih vitamina koji se otapaju u vodi, poput C i B - kaže Ansel.

Ipak postoje neki rizici kod konzumiranja takve hrane, a glavna briga stručnjaka su same konzerve – mnogi koriste takozvani bisfenol A ili BPA, hemikaliju koja može da utječe na neke hormone i potencijalno povećaju krvni pritisak i rizik od raka te dovesti do problema u ponašanju. 

Ova hemikalija koristi se od 60-tih za sprječavanje rđanja metala, a problem je u tome što ulazi u hranu i pića u samoj konzervi. 

Efekti bisfenola A nisu još potpuno jasni, ali mnogi ljekari su zabrinuti da može da utječe na djelovanje estrogena i testosterona, a postoje i dokazi mogućeg negativnog utjecaja na moždane i hormonalne funkcije. Najveću brigu izaziva izloženost tokom trudnoće.

- Kod ljudi izloženost bisfenolu A u fazi razvoja fetusa može da poveća rizik od problema s ponašanjem (poput hiperaktivnosti i agresije), kasnijeg razvoja grudi tokom puberteta, gojaznošću, dijabetesom, srčanim bolestima i promjenama u funkciji jetara - kaže ljekarka Majda P. Galvez, koja porodicama savjetuje da što više kupuju svježu ili zamrznutu hranu umjesto konzervirane. 

Karen Ansel zaključuje da ne bi preporučila ishranu koja se sastoji isključivo od konzervirane hrane, ali da ne bi bila zabrinuta zbog konzumiranja jedne konzervirane namirnice na dan ako ljudima to pomaže da jedu više zdrave hrane koju možda inače ne bi jeli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.