ZDRAVLJE U KUĆI

Najbolja je daš dijeta

Avaz.ba

7.1.2018

Nakon blagdana, kada mnogi sebi daju oduška pa pretjeraju s delicijama, januar je obično u znaku promjena životnih navika, a mnogi se odlučuju i za dijete. 

Voće i povrće

Ukoliko uskoro planirate na dijetu, sigurno će vas zanimati koja je dijeta proglašena najboljom, i to već osmu godina zaredom! Američki stručnjaci objavili su popis najboljih i najgorih dijeta koje su trenutno popularne.

Vrlo popularna dijeta daš, prema njihovom odabiru, proglašena je najboljom osmu godinu zaredom. Temelji se najviše na voću, povrću i cjelovitim žitaricama, a izbjegavaju se crveno meso, slatkiši i slatki napici.

Stručnjaci za nutricionizam analizirali su u ovom istraživanju čak 38 dijeta koje su trenutno najpopularnije u svijetu. Nutricionisti su prilikom sastavljanja vodili računa i o tome koliko se dijeta može lako provoditi, koliko je hranjiva, sigurna, učinkovita za gubitak kilograma i mora štititi od dijabetesa i bolesti srca.

Stručnjaci s Univerziteta Harvard proglasili su u decembru daš dijetu najboljim lijekom za osobe koje pate od visokog pritiska, jer se pokazalo da pozitivno utječe na smanjivanje kilaže i poboljšava mentalno zdravlje.

Daš dijeta prvobitno je nastala kao način prehrane za osobe s visokim pritiskom, ali zbog svoje sigurnosti i hranjivosti, već je osmu godinu zaredom proglašena najboljom. Naučnici ističu kako su prednosti mediteranske i daš dijete u tome što nisu restriktivne, za razliku od mnogih drugih dijeta.

Dobar balans

Osim toga, nije ih teško pratiti, a odlično su izbalansirane te nude i ukusne stvari, između ostalog i crveno vino.

- Visoko mjesto dijete daš u ovom godišnjem izboru potvrdilo je kako su ovu dijetu dobro prihvatili ne samo stručnjaci nego i javnost - rekla je registrirana dijetetičarka Dženet de Hezus (Janet de Jesus).

S druge strane, ketogena dijeta, tzv. keto, koju primjenjuju neke članice klana Kardašijan (Kardashian), i dijeta 30 dana (Whole 30), zbog svoje visoke restriktivnosti, proglašene su najmanje sigurnima i učinkovitim. Naučnici upozoravaju da ove restriktivne dijete nude brz gubitak kilograma, ali donose i veliku opasnost od ponovnog povratka na staru kilažu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.