ZDRAVLJE U KUĆI

Zanimanja koja uništavaju zdravlje

( Ilustracija)

Avaz.ba

4.1.2018

Čak 26 posto zaposlenih u stresnim zanimanjima traži pomoć ljekara, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Južna Kalifornija.

Respiratorne bolesti prednjače u odnosu na sva druga profesionalna oboljenja. Najčešće se javljaju kod građevinara, a najčešća je azbestoza, progresivna bolest koja nastaje udisanjem azbestne prašine ili azbestnih vlakana, prenose mediji.

Artritis stopala do kojeg dovodi konstantno stajanje najviše pogađa učitelje i profesore, dok poremećaj u spavanju izaziva rad u sjenama. Promijenjeni ritam spavanja može izazvati i manjak energije, zatim pojavu učestalih glavobolja, otežanu koncentraciju i promjene raspoloženja.

Posljedice ovako lošeg psihofizičkog stanja mogu da budu ozbiljne greške i nesreće. Depresija je gotovo siguran ishod za većinu koji rade duže od 11 sati. Kod njih se dvostruko povećava mogućnost za snažan napad depresije.

Depresiji su podložne i osobe koje zarađuju brinući o drugima, kao što je kućna njega. Čak 11 posto zaposlenih imalo je težak oblik depresije zbog osjećaja nemoći u odnosu na bolesnu osobu koja očekuje pomoć.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.