ZDRAVLJE U KUĆI

Svaka dobra dijeta ima pet obroka

Balansirana prehrana ključ za mršavljenje

Avaz.ba

3.1.2018

Na pragu ljeta mnogi požele „stesati“ liniju i na brzinu izgubiti nekoliko kilograma. U toj borbi pravilna ishrana je ključ, a dijeta samo sredstvo u postizanju određenog cilja. Ishranom organizam dobija sve ono što mu je potrebno za pravilan psihički i fizički razvoj.

Sa druge strane, zvog nedovoljnog unosa hranljivih materija može doći do raznih vrsta poremećaja i oboljenja. Problemi se također mogu javiti i ako se hranimo na neadekvatan način ili se hrana u organizam unosi u velikim količinama.

Prije započinjanja dijete dobro je potražiti pomoć i savjet nutricioniste. Oni će, preporučujući dijetu, imati na umu pet osnovnih principa zdravog mršavljenja.

Prvi princip : Pojedi koliko trošiš

Idealna proporcija je da se u organizam unose onoliko hrane koliko se dnevno potroši. Na energetsku potrošnju čovjeka utječe više faktora: spol, godine starosti, vrijeme i uslovi pod kojima se radi, vrsta rada i trenutno zdravstveno stanje.

Zato se nijedna dijeta ne može prepisivati generalno, niti postoji univerzalni recept primjenjiv za sve – za trajno i zdravo mršavljenje. Lična dijeta je uvijek bolji izbor nego uopštena dijeta. Individualna dijeta se ne prepisuje bez prethodno dobro prikupljenih podataka o stanju osobe.

Drugi princip: Zdravstveno stanje

Nutricionista mora detaljno procijeniti ukupno zdravstveno stanje pacijenta, uzeti u obzir koje namirnice voli ili ne voli, šta smije jesti i kako da priprema obroke. Jedino tako može se očekivati da dijeta djeluje i, što je još važnije, da utječe na pacijenta da promijeni hrđave navike u ishrani.

Da bi se zadovoljila energetska potrošnja organizma nije samo bitno koje će se količine hrane unijeti već kako će ona i u koliko obroka biti raspoređena.

Treći princip: Raspored obroka

Svaka dobra dijeta mora imati pet obroka: doručak treba biti do osam sati, prva užina do 11, ručak oko 15 sati, druga užina oko 17 i večera ne kasnije od 21 sat. Užina bi trebala biti voće ili neki mliječni proizvod.

Dijeta sa ovakvim obrocima, koji su u razmaku od tri do četiri sata, organizmu obezbjeđuje sve što je potrebno za normalno funkcioniranje, uz zdravo mršavljenje, ako je propisana za osobu koja želi smršaviti.

 Četvrti princip: Individualni pristup

Dijeta za osobe sa određenim bolestima ima dodatnu težinu jer nutricionista mora da uzme u obzir hronično ili akutno stanje kao varijablu koja ima svoje zakonitosti i utjecaje.

Naravno, svaka osoba je slučaj za sebe i pojedine namirnice nekome odgovaraju više neke manje. Zato je potrebno da se nutricionista prije započinjanja novog načina ishrane određene osobe detaljno upozna sa svim parametrima pacijenta od njegove težine, visine, indeksa mase, preko porodične i lične anamneze, rezultata laboratorijske analize, do navika da li se pacijent bavi rekreacijom, gdje i kako se hrani.

Peti princip: Bez pretjerivanja

Opasno je naglo gubiti više kilograma. Svaki gubitak tjelesne težine kod odraslih osoba veći od pet do osam kilograma mjesečno je štetan jer će doći do problema u funkcioniranju unutrašnjih organa.

Djeca - tinejdžeri u fazi rasta i razvoja ne smiju ni slučajno smršati više od tri do pet kilograma mjesečno, inače može doći do usporenog rasta i problema na koštano-mišićnom sistemu.

Nažalost, mnogo je ljudi koji ne shvataju pogubnost opštih dijeta iz časopisa i sa interneta, a praktikuju ih bez razmišljanja da time mogu ugroziti svoje zdravlje.

Pravila za vodu

Voda direktno i indirektno može pomoći prilikom mršavljenja. Voda pospješuje sve vitalne funkcije u organizmu. Manjak vode osim što vodi organizam u propast, utiče i na indiretkno povećanje tjelesne težine. Pijte dosta vode:

1. Ujutru nakon ustajanja.

2. Nakon treninga (šetnje, trčanja).

3. U toku dana.

4. Prije svakog obroka.

5. Prije užine.

Zeleni čaj

Zeleni čaj, osim na stotine povoljnih djelovanja koje ima na organizam, itekako može pomoći u cilju mršavljenja. Ne sadrži velike količine teina tako da ne utiče na zavaravanja centralnog nervnog sistema o trenutnom stanju zamorenosti.

Zbog visokog sadržaja katehina deljuje detoksikativno na organizam, pospješujući izbacivanje štetnih materija (diuretik), što će dalje usloviti povećanu potrošnju vode, što i jeste cilj.

Idealna kombinacija je zeleni čaj ujutru ili u toku prijepodneva i još minimum jedan do dva biljna čaja u toku dana, poslije podne ili predveče. Biljni čaj također djeluje detoksikativno, opuštajuće i smirujuće, a ne sadrži kofein, stoga je idealan i za kasnije sate.

Fizička aktivnost

Fizička aktivnost je obavezna u procesu mršavljenja, ali ne iscrpljujuća fizička aktivnost, već umjerena i efikasna. Velika je greška što se fizičkoj aktivnosti pristupa sa pogrešne strane pa mnogi pretjeruju u početku i brzo odustanu. Fizičku aktivnost treba shvatiti kao “ventil” za opuštanje od svakodnevnog života, obaveza, posla.

Vježbanje sa ciljem sagorijevanja kalorija je pogrešno vježbanje. Treba stvoriti potrebu da se od 2 do 4 puta nedjeljno upražnjava neki vid fizičke aktivnosti. U početku je bitno bar 2 do 3 puta ići na trčanje, najefikasnije ujutru.

Ukoliko trčanje nije moguće treba kombinirati trčanje i šetnju dok se ne uđe u “formu”; 20 do 30 minuta je sasvim dovoljno i lagani tempo je sasvim prihvatljiv.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.