ZDRAVLJE U KUĆI

Slatkiši nas debljaju i nisu zdravi: Kako se odviknuti od šećera

Piše: Avaz.ba

4.1.2018

Vrijeme porodičnih okupljanja za stolom prepunim hrane je iza nas, a bilo je vrlo teško odoljeti poslasticima i napicima koji su puni šećera.

Ako želite smanjiti unos šećera, vrijeme je da krenete na odvikavanje koje će lakše proći ako se držite nekih pravila.

Lakše do cilja

- Uklonite šećer iz kuće

Daleko od očiju, daleko od srca – uistinu vrijedi. Očistite kuhinjske elemente i radnu površinu, maknite sve posudice sa šećerom iz kuće kako biste izbjegli buđenje želje za slatkim.

- Napomenite bližnjima šta prolazite

Ako kolegama, prijateljima i porodici kažete da ste odlučili živjeti bez šećera, male su šanse da će vam mahati kolačima ispred očiju pa će vam biti lakše stići do cilja.

- Ugasite želju malom slatkom nagradom

Ne mislimo na bombone posute šećerom, ali zato možete u blender staviti borovnice, malo jogurta i mrvicu meda.

Razviti naviku

- Budite dosljedni

Svaki put kada sebi kažete da više ne jedete šećer, stvarate novi put u mozgu koji će se brzo razviti u naviku. Svaki put kad odbijete šećer, pomislite kako radite na vježbama snage.

- Ugodite sebi u životu, ali ne šećerom

Ne koristite šećer kako biste sebi ugodili. Umjesto toga, priuštite opuštajuću kupku, masažu ili uz smijeh provedite vrijeme u društvu prijatelja.

Čitajte deklaracije

Mnogi ne shvataju da šećer prožima našu prehranu. Nalazi se u otprilike 75 posto namirnica, a nazivi na deklaraciji često zbunjuju potrošače. Ako na prehrambenom proizvodu piše da je zdrav, to nije dovoljna garancija, zato dobro pročitajte koliko se u proizvodu nalazi šećera.

Jedite proteine

Proteini sadrže zdrave masnoće koje su idealne za ravnotežu šećera u krvi. Od njih ćete biti dugo siti te smanjiti želju za slatkim. Možete ih pronaći i u mesu, ribi, grašku, avokadu... 

Unosite hrom

Hrom je esencijalni mineral potreban za normalan rad metabolizma, a neki naučni radovi dokazuju da smanjuje želju za unosom šećera. Hrom možete pronaći u soku od narandže, paradajzu, grašku ili krompiru.


Apstinencija

Šećer stvara ovisnost – što ga više konzumirate, to ćete ga više željeti. U samo mjesec apstinencije od slatkiša, okusni pupoljci će se obnoviti i vaša želja za šećerom će se smanjiti.


Kuhajte sami

Ovo je najlakši način za kontrolu unosa šećera jer na taj način šećeru, aditivima, umjetnim bojama i hemikalijama govorite zbogom!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.