ZDRAVLJE U KUĆI

Spisak namirnica koje ne biste trebali jesti tokom zime

Avaz.ba

3.1.2018

Ove namirnice nikako ne biste trebali jesti tokom zime. Što prođe više vremena između branja proizvoda i njegove konzumacije, to plod ima manje hranjivih elemenata.

1. Špargle

Špargle se mogu naći u prodavnicama gotovo čitave godine, ali su najbolje u proljeće kad su vrhovi tvrdi i ukusni. Zimske špargle dolaze iz zemalja Latinske Amerike te su vrlo 'drvenaste' i bez ukusa.

Umjesto toga odaberite:

Prokelj pripada porodici krstašica, prepun je vitamina C koji jača imunitet i vitamina K koji osnažuje kosti. Najbolje ga je spojiti s domaćom slaninom.

2. Breskve

Ljeto je glavna sezona breskvama, koje su tada najsočnije i najslađe. Nakon ljeta teško ih je naći u radnjama. Ako vas s polica ipak dočeka ovo "dlakavo" voće, verovatno je tu došlo iz Južne Amerike.

Umjesto toga odaberite:

Citrusno voće poput narandži, koje je prepuno slatko-kiselog soka i drugih vitamina i minerala što čuvaju organizam od sezonskih prehlada i gripa. 

3. Svjež grašak

Slatko zrno graška proljetna je poslastica, koje se smatra jednom od najčišćih povrtnih plodova na tržištu. Ako na grašak naiđete tokom zimskih mjeseci, plodovi će biti brašnasti i s malo okusa.

Umjesto toga odaberite:

Smrznuti grašak iz zamrzivača, koji je ubran u jeku sezone, te ima okus najbliži "pravoj" stvari.

4. Klip kukuruza

Jesti kuhani ili pečeni kukuruz bolje je od grickanja čipsa. No svježi klipovi u zimskim mjesecima daleko su od onih ljetnih plodova prepunih slatkog i mekanog zrna.

Umjesto toga odaberite:

Smrznuti proizvodi, poput kukuruza šećerca predstavljaju zdraviju alternativu svježim namirnicama. U zimskim mjesecima ne možete grickati klip, ali ćete konzumacijom zrna i dalje dobiti važne izvore luteina.

5. Jagode

Nađite li na jagode tokom zime, riječ je o proizvodu koji je pola ljeta i cijelu jesen stajao u nekoj hladnjači. Takve bobice nemaju okus i miris jagoda, a i hranjive su vrijednosti nestale tokom dugotrajnog skladištenja. 

Umjesto toga odaberite:

Smrznuto šumsko voće ubrano je tokom njihove najveće sočnosti, a odlično se kombinuje u pripremi pečenih poslastica poput pita i savijača. 

6. Paradajz

Krajem ljeta paradajz pruža maksimalni okus, sočnost i aromu. No ako je nakon toga stajao više mjeseci u hladnjači, budite uvjereni da su plodovi izgubili svoju svježinu, okus i količinu likopena.

Umjesto toga odaberite:

Svježe je uvijek najbolje, no u zimskim mjesecima za pripremu supa, variva i umaka poslužit će i konzervirani pelati i pasiran paradajz. 

Ako imate mogućnost, odaberite tegle s organski uzgojenim plodovima i bez konzervansa. 

7. Borovnice

Ne samo da su borovnice izuzetno skupe u zimskim mjesecima, već u njima manjka količina vitamina C i podložne su češćem truljenju.

Umjesto toga odaberite:

Smrznute su borovnice zdrave kao one svježe, a sadrže gotovo istu količinu antioksidanata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.