Ove namirnice nikako ne biste trebali jesti tokom zime. Što prođe više vremena između branja proizvoda i njegove konzumacije, to plod ima manje hranjivih elemenata.
1. Špargle
Špargle se mogu naći u prodavnicama gotovo čitave godine, ali su najbolje u proljeće kad su vrhovi tvrdi i ukusni. Zimske špargle dolaze iz zemalja Latinske Amerike te su vrlo 'drvenaste' i bez ukusa.
Umjesto toga odaberite:
Prokelj pripada porodici krstašica, prepun je vitamina C koji jača imunitet i vitamina K koji osnažuje kosti. Najbolje ga je spojiti s domaćom slaninom.
2. Breskve
Ljeto je glavna sezona breskvama, koje su tada najsočnije i najslađe. Nakon ljeta teško ih je naći u radnjama. Ako vas s polica ipak dočeka ovo "dlakavo" voće, verovatno je tu došlo iz Južne Amerike.
Umjesto toga odaberite:
Citrusno voće poput narandži, koje je prepuno slatko-kiselog soka i drugih vitamina i minerala što čuvaju organizam od sezonskih prehlada i gripa.
3. Svjež grašak
Slatko zrno graška proljetna je poslastica, koje se smatra jednom od najčišćih povrtnih plodova na tržištu. Ako na grašak naiđete tokom zimskih mjeseci, plodovi će biti brašnasti i s malo okusa.
Umjesto toga odaberite:
Smrznuti grašak iz zamrzivača, koji je ubran u jeku sezone, te ima okus najbliži "pravoj" stvari.
4. Klip kukuruza
Jesti kuhani ili pečeni kukuruz bolje je od grickanja čipsa. No svježi klipovi u zimskim mjesecima daleko su od onih ljetnih plodova prepunih slatkog i mekanog zrna.
Umjesto toga odaberite:
Smrznuti proizvodi, poput kukuruza šećerca predstavljaju zdraviju alternativu svježim namirnicama. U zimskim mjesecima ne možete grickati klip, ali ćete konzumacijom zrna i dalje dobiti važne izvore luteina.
5. Jagode
Nađite li na jagode tokom zime, riječ je o proizvodu koji je pola ljeta i cijelu jesen stajao u nekoj hladnjači. Takve bobice nemaju okus i miris jagoda, a i hranjive su vrijednosti nestale tokom dugotrajnog skladištenja.
Umjesto toga odaberite:
Smrznuto šumsko voće ubrano je tokom njihove najveće sočnosti, a odlično se kombinuje u pripremi pečenih poslastica poput pita i savijača.
6. Paradajz
Krajem ljeta paradajz pruža maksimalni okus, sočnost i aromu. No ako je nakon toga stajao više mjeseci u hladnjači, budite uvjereni da su plodovi izgubili svoju svježinu, okus i količinu likopena.
Umjesto toga odaberite:
Svježe je uvijek najbolje, no u zimskim mjesecima za pripremu supa, variva i umaka poslužit će i konzervirani pelati i pasiran paradajz.
Ako imate mogućnost, odaberite tegle s organski uzgojenim plodovima i bez konzervansa.
7. Borovnice
Ne samo da su borovnice izuzetno skupe u zimskim mjesecima, već u njima manjka količina vitamina C i podložne su češćem truljenju.
Umjesto toga odaberite:
Smrznute su borovnice zdrave kao one svježe, a sadrže gotovo istu količinu antioksidanata.