ZDRAVLJE U KUĆI

Krzamak je jedan od vodećih uzroka smrti među nevakcinisanom djecom

Vakcinacija je obavezna

Zijada KARIĆ

4.1.2018

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Regionalnog komiteta za certifikaciju poliomijelitisa, Federacija BiH i BiH smatraju se područjem endemske transmisije krzamaka i zemlja je rizika od uvoza dječije paralize, što je rezultat niske lokalne, regionalne i nacionalne procijepljenosti za MRP i polio vakcinu, upozorava doc. dr. sc. Lutvo Sporišević, specijalista pedijatar. 

Efikasno i sigurno

- Krzamak (morbili) predstavlja jedan od vodećih uzroka smrti među djecom usprkos efikasnoj, sigurnoj i jeftinoj MRP vakcini (vakcina protiv krzamka, rubele i zaušnjaka). U periodu od 2000. do 2015. godine MRP vakcinacija spriječila je 20.000.000 smrti u svijetu, odnosno za 80 posto smanjena je smrtnost zbog krzamaka. Akademik prof. dr. Mirsada Hukić i saradnici, istražujući vakcinalni status 3.804 oboljelih od krzamka u FBiH u 2014. i 2015. godini, utvrdili su da je 70 posto oboljelih bilo nevakcinisano, a kod 20 posto je bio nepoznat MRP vakcinalni status, čime se ukazuje na značaj provjere vakcinalnog statusa i kompletne MRP vakcinacije – kazao je dr. Sporišević.

MRP vakcina, dodaje, jedina je djelotvorna i sigurna medicinska aktivnost u sprečavanju krzamaka i njegovih opasnih komplikacija koje mogu dovesti do invalidnosti i smrtnog ishoda. MRP vakcina omogućava i sprečavanje/smanjenje obolijevanja i nastanak komplikacija kod zaušnjaka i rubele, tj. MRP vakcina ima značaja u sprečavanju/smanjenju prirođenog rubela sindroma koji može dovesti do nastanka srčanih anomalija, gluhoće i sljepoće kod djeteta ako trudnica oboli od rubele.

- Vrlo je bitno da adolescentice i žene generativne dobi prije planirane trudnoće imaju kompletan MRP vakcinalni status radi sprečavanja prirođenog rubela sindroma. MRP vakcina se prema kalendaru imunizacije u FBiH obavezno daje od navršene prve godine do navršenih 14 godina života djeteta, tj. primovakcinacija od navršene prve godine do navršene pete godine djetetovog života, a revakcinacije se provodi u šestoj godini. Bitno je da djeca, ako nisu redovno vakcinisana do 14. godine, prime II doze MRP vakcine - istakao je dr. Sporišević.

Dr. Sporišević: MRP vakcina jedina djelotvorna

Relevantni podaci 

Krzamak je, kaže, visoko zarazna ozbiljna bolest koja kod oboljele djece od 5 godina, a posebno kod dojenčadi i odraslih od 20 godina, trudnica i osoba s poremećajem imuniteta može dovesti do teškog proljeva, gubitka tekućine, upale uha, mozga, sljepoće, upale srčanoga mišića i pluća, što u određenim slučajevima može dovesti do smrtnog ishoda. Kod oboljelih trudnica, koje imaju neprimjeren MRP vakcinacijski status, krzamak može dovesti do prijevremenog porođaja – istakao je.

Relevantni podaci navode da godišnje u svijetu 100.000 nevakcinisane djece umre od krzamaka, jedno od 20 oboljele djece od krzamaka dobije upalu pluća, 1 od 1.000 upalu mozga, a od 1.000 oboljele djece od krzamaka 1-2 umire. Fatalno oboljenje subakutni sklerozirajući panencefalitis može se javiti od 7 do 10 godina nakon preboljelog krzamaka, a rezultira progresivnim intelektualnim propadanjem, poremećajem hoda i epilepsijom.

Kazne za nevakcinaciju do 2.000 KM

Ljekar pedijatar, odnosno ljekar praktičar koji realizira imunizacijski program, tokom pregleda evaluira imunizacijski status djeteta te, ako je on nekompletan, preporučuje roditeljima, odnosno starateljima, da dijete treba primiti propuštene vakcine. 

Ako roditelji ili staratelji odbiju ljekarski savjet o provođenju vakcinacije, ljekar izdaje potvrdu o nekompletnom vakcinacijskom statusu djeteta. Prema članu 70. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, novčanom kaznom od 100 do 2.000 KM kaznit će se fizičko lice ako ne obavi imunizaciju.

Kontraindikacija za MRP 

Prema Savjetodavnom odboru za vakcinaciju Sjedinjenih Američkih Država, od 1998. godine teža alergija na jaja nije kontraindikacija za MRP vakcinaciju te nije ni potrebno testiranje na jaja. MRP vakcina se priprema na kulturi pilećih fibroblata, a ne na oplođenim kokošijim jajima. 

Specifične kontraindikacije za MRP vakcinu su anafilaksija na neomicin, trudnoća, poremećaj imuniteta i transfuzija krvnih pripravaka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.