ZDRAVLJE U KUĆI

Kad lijeku prođe rok...

Avaz.ba

25.12.2017

Rok trajanja efikasnosti i sigurnosti lijeka obično iznosi dvije do tri godine, pod uslovom da je pravilno čuvan – što će reći da lijek nije izložen izuzetno visokim ili niskim temperaturama, direktnoj sunčevoj svjetlosti ili toploti i vlagi.


Naučna istraživanja dokazala su ipak da lijekovi djeluju duže vremena i po isteku roka upotrebe, prenio je Sputnjik. To je dobra vijest za ljude kojima je potrebna nešto hitno ili žele da uštede novac.


Međutim, postoje neki lijekovi koje nikako ne treba upotrebljavati nakon isteka roka. Tečne lijekove posebno treba izbjegavati. Sadržaj boce je sterilan dok se ne otvori, a kada se otvori, postaje vrlo osjetljiv na bakterijske kontaminacije. To je posebno odnosi na kapi za oči.


Takođe treba ozbiljno shvatiti upute o skladištenju lijeka. Na primjer, nitroglicerin, tablete koje se obično propisuju ljudima koji imaju anginu ili koronarne bolesti srca izuzetno je osjetljiv na ekstremnu toplotu.


Treba razmisliti i o antibioticima. Ako su vam prepisani, popijte ih do kraja, ne držite ih u ormariću za lijekove i ne uzimajte na svoju ruku.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.