ZDRAVLJE U KUĆI

ROTKVICE povrće za sportiste i rekreativce

Poznata je i njihova značajna uloga u metabolizmu, uticaj na formiranje kolagena, održavanje desni zdravima, a sudjeluju i u apsorpciji željeza

Avaz.ba

8.12.2017

Svima poznate rotkvice zapravo su vrlo drevna i cijenjena kultura koja se uzgaja već više od 3000 godina. Njihovo latinsko ime Raphanus sativus mnogima ne znači ništa, ali malo ko nije čuo i probao rotkvice.

Proljetno povrće crvenih plodova raste u vezicama zajedno s lišćem i tako se prodaje na pijacama i u supermarketima. Za današnje rotkvice pretpostavlja se da potječu iz južne Azije, mada im je predak divlja vrsta Raphanus raphanistrum, sa obala Sredozemlja.

Idealne za mršavljenje

Rotkvica je jednostavna za uzgoj u okućnici i jedna je od rijetkih biljaka koja nakon tridesetak dana nakon sjetve daje jedar, ukusan, sočan i hrskav plod, tačnije – jestivi korijen.

Po biohemijskom sastavu slična je crnoj rotkvi, ali je ukusnija i lakše se vari. Energetska vrijednost rotkvice je veoma skromna, samo 16 kalorija na 100 grama, od čega na vodu otpada 95,27 posto, na ugljene hidrate 3,40 posto, dok bjelančevina i masti gotovo da nema.

Ako planirate smršavjeti, jedite rotkvice zbog njihove niske kalorijske vrijednosti, lake probavljivosti, obilja vlakana i vode koji stvaraju duži osjećaj sitosti.

Rotkvica je odličan izvor vitamina C, K i B6 dok su drugi vitamini prisutni samo u tragovima. Njen sadržaj vitamina C zadovoljava 31,25 posto preporučenih dnevnih potreba, a poznata je i njena značajna uloga u metabolizmu, utjecaj na formiranje kolagena, održavanje desni zdravima, apsorpciju željeza te poboljšavanje imunološkog sistema…

Dobre za kosti

Rotkvice sadrže razne minerale: kalcij (25 miligrama), fosfor (20 mg), kalij (233 mg), željezo (0,34 mg). Odnos kalcija i fosfora je takav da omogućava dobru apsorpciju kalcija. Dobar je izvor bakra i mangana.

Povrće ima karakterističnu crvenu boju zbog pigmenta antocijana, a smatra se da on povoljno utječe na zdravlje. Ispitivanjima je potvrđeno da je intenzitet boje u direktnoj vezi sa antioksidativnim djelovanjem.

Rotkvice su dobre kao borac protiv bakterija i gljivica u želucu i crijevima, kod nadutosti, proljeva i zatvora, jer postiču peristaltiku crijeva i lučenje probavnih sokova.

Pomažu kod bolesti dišnih puteva, osobito kod kašlja i astme. Iznimno su vrijedne kod tegoba sa žuči i jetrom. Izvanredan su lijek protiv žutice, jer normaliziraju proizvodnju bilirubina. U liječenju žutice, osim ploda, korisni su i listovi. Pomažu stvaranje crvenih krvnih stanica tako što im poboljšavaju opskrbu kisikom.

Smanjuju nivo holesterola i masnoća u krvi, rastvaraju sluz kod prehlade i kašlja, dobre su za nervni sistem. Opšta je preporuka svima koji se rekreativno ili profesionalno bave sportom da konzumiraju rotkvice, jer blagotvorno djeluju na cijeli organizam.

Napomena: Rotkvice se ne preporučuju osobama koje imaju upalu sluznice, želuca i crijeva, čir na želucu, kao ni bubrežnim bolesnicima.

 Jedite ih na salatu

Rotkvice imaju specifičan ljutkast okus, koji zahvaljuje gorušičnoj kiselini. Popularna je u pripremi različitih salata, no može se i pirjati, te dodavati mliječnim umacima i dipovima. Od lišća se također mogu spravljati ukusne juhe i prilozi.

Ipak je najbolje jesti sirove, u kombinaciji sa drugim salatama. Ukoliko se režu, ne bi trebale dugo stajati jer se tako gube vitamini i aroma. Ako su ljutkaste treba ih isjeći, posoliti i zaliti maslinovim uljem.

 Kratko, zanimljivo

1. Rotkvice su danas jedno od najpopularnijih vrsta povrća na svijetu.

2. Njihovo latinsko ime Raphanus sativus doslovno znači kultivirani kupus.

3. U doba Rimljana, radnici su primali rotkvice kao plaću, a egipatskim robovima

   bile su svakodnevni obrok.

4. Stari Grci su ih toliko obožavali da su ih na zlatnim pladnjevima prinosili

   kao žrtvu svojim bogovima.

5. U Srednjem vijeku imale su negativno značenje jer su smatrane simbolom svađe

   i sukoba.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.