ZDRAVLJE U KUĆI

Spas za upalu mjehura i natekle zglobove koji mnogi greškom bacaju u smeće

Avaz.ba

28.11.2017

Znate li one dosadne niti koje vam zadaju probleme kada pokušavate očistiti klip kukuruza i skuhati ga, a koje obično završe u kanti za smeće? 

Riječ je o kukuruznoj svili ili u narodu poznatoj kao kukuruzni brkovi koji su bogati biljnim vlaknima, proteinima, kalijem i manganom.

Za ljekovitost kukuruzne svile znali su Indijanci još 5.000 godina prije Krista, a danas se smatra saveznicom ženskog zdravlja i fit forme, a pogotovo ako dolazi u obliku čaja.

Čaj od kukuruzne svile jedan je od najjačih prirodnih diuretika. On potiče izlučivanje mokraće i bakterija iz organizma, zbog čega je od velike pomoći kod upale mjehura i urinarnih infekcija te bubrežnih kamenaca, prenosi Zadovoljna.hr.

Ubrzava cirkulaciju krvi u tijelu i smanjuje skupljanje vode u zglobovima, a pomaže i kod mršavljenja te predmenstrualnih tegoba. 

Dobar je i detoksikacijski alat koji olakšava rad jetre, a smanjuje i bol u zglobovima koja je posljedica reumatskih bolesti.

Kako napraviti čaj?


Jednu čajnu kašiku dobro osušene kukuruzne svile treba preliti sa šoljicom vruće vode, pustiti da odstoji nekoliko minuta, procijediti te popiti jednom dnevno, ili maksimalno dva do tri puta u danu. Čaj se ne preporučuje piti nekoliko sati prije spavanja.

Nemojte sami sušiti kukuruznu svilu ako niste sigurni jesu li u proizvodnji korištene štetne tvari poput pesticida. Također, kukuruzna svila koja nije dobro osušena gubi ljekovita svojstva, te ju nije preporučljivo upotrijebiti za čaj.

U hladnije doba godina, kada nema svježeg kukuruza na raspolaganju, u trgovinama zdrave hrane moguće je kupiti već gotovi čaj od kukuruzne svile. 

Dvije čajne kašike kukuruzne svile potrebno je skuhati u tri decilitra vode, ostaviti poklopljeno pet minuta, procijediti i piti bez ikakvih sladila. 

Isprobajte i prirodni antibiotik koji liječi svaku upalu mjehura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.