ZDRAVLJE U KUĆI

Prsti su vam ledeni? Posjetite ljekara

Avaz.ba

14.11.2017

Hladni prsti na rukama i nogama češća su pojava kod žena.  Do toga dolazi usljed procesa pomoću kojeg organizam održava temperaturu vitalnih organa. 

Međutim, ako vam se događa često, to može ukazivati na neke druge, ozbiljnije zdravstvene probleme. 



Anemija

Osjećate li i neke druge simptome, poput umora, glavobolje i malaksalosti, provjerite nivo željeza u krvi, jer je željezo glavni sastojak hemoglobina, koji prenosi kisik u krv i daje joj crvenu boju. 

Dijabetes

Hladnoća, kao i trnci u dlanovima i stopalima, mogu biti prvi znaci dijabetesa. Dijabetes ostavlja posljedice na krvotok, kao i na nervni sistem, pa je često praćen ovim pojavama. Stalno ste žedni, mnogo jedete, a ne debljate se ili mršavite? Obavezno prekontrolišite nivo šećera u krvi.

Štitna žlijezda

Usporen rad štitne žlijezde dovodi do usporavanja metabolizma, a često je propraćen hladnim ekstremitetima ili osjećajem hladnoće. 

Umor, letargija, pospanost, usporenost govora i pokreta, kao i nepodnošenje visoke temperature, jasni su simptomi ovog poremećaja.

Stres

Također može biti uzrok hladnih ruku i nogu. Naime, pojačava lučenje adrenalina, hormona koji se proizvodi u nadbubrežnim žlijezdama koji sužava krvne sudove, pa je cirkulacija slabija, a ruke i noge su hladnije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.