ZDRAVLJE U KUĆI

Rotkva čisti organizam

( Ilustracija)

Avaz.ba

13.11.2017

Kao najbolja odbrana od infekcija i virusa, rotkva je nezamjenljiva tokom hladnih dana zbog velikog broja ljekovitih svojstava.

Ovo hranljivo povrće male energetske vrijednosti znatno doprinosi jačanju imuniteta, ali takođre podstiče rad jetre i žuči.

Najpristupačnija je crna rotkva, koja se koristi u slučaju infekcija, kod poremećaja rada žučne kese. Sadrži proteine, ugljene hidrate, masti, celulozu i mnogobrojne minerale. Zbog mirisa i ukusa, u ishrani se koristi uglavnom kao sredstvo koje podstiče apetit. Crna rotkva se koristi i u narodnoj medicini, gdje je poznata kao prirodni lijek za probleme sa probavom, dok se tonik od crne rotkve koristi za pročišćavanje jetre.


S druge strane, bijelu rotkvu u Japanu nazivaju i "čistačem tijela", jer čisti organizam od holesterola i triglicerida. Osim toga, predstavlja aktivan diuretik koji topi pijesak i kamen, doprinosi varenju masnoća, smiruje bronhitis, otklanja kašalj i stimuliše rad žuči. Bijela rotkva također pomaže varenju cjelovitih žitarica i masti životinjskog porijekla. Uz pomoć sastojka rafanola, koje predstavlja eterično sumporno ulje, djeluje i na izlučivanje sluzi iz disajnih organa, zbog čega se sok ili sirup preporučuju kod bronhitisa, prehlade i kašlja, a sadržaj lizocina djeluje antibakterijski.

Sok od rotkve normalizira rad žučne kese

Sok od crne rotkve pospješuje proizvodnju žuči, povećava njenu prohodnost, razlaže kamenčiće, normalizira rad žučne kese. Osim soka, usitnjena crna rotkva se može konzumirati u obliku salate ili pomiješana sa jabukom, maslinom, kiselim krastavcima, maslinovim uljem ili kiselim mlijekom.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.