Astma je jedna od bolesti za koju kažu da nema lijeka, ali se zato može držati pod kontrolom. Ovo hronično oboljenje pluća dovodi do upale i sužavanja disajnih puteva i posljedično do plitkog daha, kašlja, tjeskobe u plućima.
Da ne bi došlo do smanjenja kvaliteta života osobe oboljele od astme, jedan od faktora svakako je i prehrana, uz usvajanje i drugih zdravih navika. Pravilna prehrana u izvjesnoj mjeri može utjecati na smanjenje učestalosti napada, ali i na njihov intenzitet.
Industrijska hrana dostupna na svakom koraku sadrži mnogo aditiva koji dokazano pospješuju pojavu astme. Zato je potrebno obroke bazirati na zdravoj, industrijski neobrađenoj hrani: bez konzervanasa, boja, nitrita, nitrata, sulfita, sulfata i drugih nepoželjnih sastojaka i alergena.
U prevodu, to znači da bi asmatičari trebali reći zbogom kobasicama, konzervama, sladoledu i svemu što na deklaraciji sadrži aditive i preorijentiraju se na konzumiranje lako svarljivih i energetski jakih prirodnih namirnica.
Potrebno je izbaciti i gazirane napitke jer oni nepovoljno utječu na tok bolesti. Mogu piti mineralnu vodu, i to onu koja nema pretjeranu količinu rastvorljivih sastojaka. A najbolje piće je obična voda.
Slano također loše utječe na astmu, pa je za preporuku unos soli od dva do dva i po grama dnevno, a preporučuje se supstitucija soli začinima (celer) i zamjenom za so.
Pojedini astmatičari nisu tolerantni na salicilate koje (osim aspirina) sadrži i razno voće: jabuke, grožđe, kajsije, breskve, limun, naranče i drugi citrusi, zatim šljive, višnje, jagode i maline, ali i povrće: paprika, paradajz, krastavac, krompir.
Voće i povrće je izvor antioksidanata koji veoma povoljno utječu na astmatičare, a njihovo djelovanje smanjuje pojavu histamina u organizmu i njegovo razlaganje. Histamin u organizmu, između ostalog, sužava bronhije i izaziva astmatične napade.
Namirnice poželjne za astmatičare
1. Beta karoten, tj. provitamin A smanjuje štetno djelovanje slobodnih radikala na mišiće organa za disanje. Beta karoten se nalazi u žutom, narančastom i zelenom povrću i voću (mrkva, batat, tikve, kajsije, špinat).
2. Kvercetin je antioksidans koji smanjuje napade astme. Ovaj antioksidans sadrže brokoli, borovnica, malina, crno grožđe, brusnica, jabuka, luk itd.
3. Kalij i magnezij poboljšavaju rad pluća, a u namirnicama se nalaze u smokvama, grahu, grašku, batatu, kajsijama, avokadu, jabukama, kukuruzu i špinatu.