ZDRAVLJE U KUĆI

Astmatičari, recite zbogom sladoledu

Osobe koje boluju od astme ne bi trebale jesti konzerviranu hranu, sladoled i sve što sadrži aditive

Avaz.ba

13.11.2017

Astma je jedna od bolesti za koju kažu da nema lijeka, ali se zato može držati pod kontrolom. Ovo hronično oboljenje pluća dovodi do upale i sužavanja disajnih puteva i posljedično do plitkog daha, kašlja, tjeskobe u plućima.

Da ne bi došlo do smanjenja kvaliteta života osobe oboljele od astme, jedan od faktora svakako je i prehrana, uz usvajanje i drugih zdravih navika. Pravilna prehrana u izvjesnoj mjeri može utjecati na smanjenje učestalosti napada, ali i na njihov intenzitet.

Industrijska hrana dostupna na svakom koraku sadrži mnogo aditiva koji dokazano pospješuju pojavu astme. Zato je potrebno obroke bazirati na zdravoj, industrijski neobrađenoj hrani: bez konzervanasa, boja, nitrita, nitrata, sulfita, sulfata i drugih nepoželjnih sastojaka i alergena.

U prevodu, to znači da bi asmatičari trebali reći zbogom kobasicama, konzervama, sladoledu i svemu što na deklaraciji sadrži aditive i preorijentiraju se na konzumiranje lako svarljivih i energetski jakih prirodnih namirnica.

Potrebno je izbaciti i gazirane napitke jer oni nepovoljno utječu na tok bolesti. Mogu piti mineralnu vodu, i to onu koja nema pretjeranu količinu rastvorljivih sastojaka. A najbolje piće je obična voda.

Slano također loše utječe na astmu, pa je za preporuku unos soli od dva do dva i po grama dnevno, a preporučuje se supstitucija soli začinima (celer) i zamjenom za so.

Pojedini astmatičari nisu tolerantni na salicilate koje (osim aspirina) sadrži i razno voće: jabuke, grožđe, kajsije, breskve, limun, naranče i drugi citrusi, zatim šljive, višnje, jagode i maline, ali i povrće: paprika, paradajz, krastavac, krompir.

Voće i povrće je izvor antioksidanata koji veoma povoljno utječu na astmatičare, a njihovo djelovanje smanjuje pojavu histamina u organizmu i njegovo razlaganje. Histamin u organizmu, između ostalog, sužava bronhije i izaziva astmatične napade.

Namirnice poželjne za astmatičare

 1. Beta karoten, tj. provitamin A smanjuje štetno djelovanje slobodnih radikala na mišiće organa za disanje. Beta karoten se nalazi u žutom, narančastom i zelenom povrću i voću (mrkva, batat, tikve, kajsije, špinat).

2. Kvercetin je antioksidans koji smanjuje napade astme. Ovaj antioksidans sadrže brokoli, borovnica, malina, crno grožđe, brusnica, jabuka, luk itd.

3. Kalij i magnezij poboljšavaju rad pluća, a u namirnicama se nalaze u smokvama, grahu, grašku, batatu, kajsijama, avokadu, jabukama, kukuruzu i špinatu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.