ZDRAVLJE U KUĆI

500 vojnika spremnih za odbranu

Natečeni limfni čvorovi – šta ih uzrokuje i koje bolesti nam mogu otkriti

Avaz.ba

9.11.2017

Kvržice ispod kože ljudi obično ni ne primjećuju, a kada ih primijete odmah misle da imaju rak. No, u većini slučajeva se radi o borbi imunosnog sistema protiv manjh bolesti.

Čak i prije nego što osjetite prve simptome upale, moguće je predvidjeti njezinu pojavu ako obratite pažnju na limfne čvorove. Jer oni su zaduženi za borbu protiv upala.

Kada su natečeni, znači da su u punom bojnom stanju. Tada ih je lako napipati na grlu ili ispod pazuha, a inače su relativno mali i neprimjetni te ih u ljudskom tijelu ima oko 500.

Kako rade

Kada dođe do upale, strani mikrobi se po hitnom postupku usmjeravaju prema limfnim čvorovima gdje ih uništavaju imunosne ćelije. Povećani limfni čvorovi posljedica su povećane proizvodnje imunosnih ćelija pa zato splasnu kada je upala izliječena.

Limfni čvorovi su male žlijezde u obliku graha, a nalaze se u cijelom tijelu. One su dio limfnog sistema koji nosi limfne tekućine, hranjive tvari i otpadni materijal između tkiva i krvotoka.

Limfni čvorovi filtriraju limfnu tekućinu (kada ona prolazi kroz njih) zadržavajući bakterije i druge tvari, potom aktiviraju limfocite, ćelije koje su važan dio imunološkog sistema.

 Kada su uvećani

Limfni čvorovi mogu se naći pojedinačno ili u skupinama, a mogu biti vrlo mali ili veličine masline. Skupine limfnih čvorova mogu se osjetiti na području vrata, prepona i pazuha. Limfni čvorovi obično nisu natečeni ili bolni, te većinu njih u tijelu ne možemo osjetiti.

Šta uzrokuje natečene limfne čvorove?

1. Limfni čvorovi obično su otečeni na jednom mjestu kada se određeni zdravstveni problemi, kao što su ozljede, infekcije ili tumori, razvijaju u blizini ili na limfnom čvoru.

Tako položaj natečenih limfnih čvorova može pomoći identificirati konkretni problem:

- Žlijezde na obje strane vrata, ispod čeljusti ili iza uha obično nabubre u slučaju prehlade ili upale grla. Također, one mogu oteći nakon ozljede u blizini žlijezde ili kada se tumor odnosno infekcija javlja u ustima, glavi ili vratu.

-Žlijezde u pazuhu (pazušni limfni čvorovi) mogu oteći u slučaju ozljede ili infekcije u ruci. Rijetko uzrok aksilarnih oteklina mogu biti rak dojke i limfoma.

- Limfni čvorovi u preponama (bedreni ili ingvinalni limfni čvorovi) mogu oteći od ozljeda ili infekcija u području stopala, nogu, prepona ili genitalija. U rijetkim slučajevima rak testisa, limfom ili melanom mogu uzrokovati kvržicu na tom području.

Žlijezde iznad ključne kosti (supraklavikularni limfni čvorovi) mogu oteći u slučaju infekcija ili tumora u području pluća, grudi, vrata ili abdomena.

2. Kada limfni čvorovi nabubre na dva ili više mjesta, to se naziva generalizirana limfadenopatija.

Mogući uzroci su:

- Virusne bolesti, kao što su ospice, rubeola, vodene kozice ili zaušnjaci.

Mononukleoza – bolest uzrokovana Epstein-Barr virusom ili citomegalovirusom (CMV) koju karakteriziraju simptomi poput groznice, grlobolje, umora i iscrpljenosti. Virusne infekcije uzrokuju simptome slične onima kod mononukleoze.

- Bakterijske bolesti, kao što su streptokok grla (uzrokovan Streptococcus bakterijom) ili Lyme borelioza (bakterijska infekcija koju prenose određene vrste krpelja).

- Nuspojave fenitoina (Dilantin),lijeka koji se koristi za sprečavanje epileptičnih napadaja.

- Nuspojave vakcinacije protiv ospica, zaušnjaka te rubeole.

- Tumori, leukemija, Hodgkinove bolesti i non-Hodgkinov limfom.

- Sindrom stečene imunodeficijencije (AIDS) koji se razvija nakon infekcije HIV virusom. Ovaj virus napada imunološki sistem, zbog čega se tijelo teško bori protiv infekcija i bolesti.

- Sifilis - spolno prenosiva bolest. 

Liječiti uzrok

Liječenje natečenih limfnih čvorova fokusira se na liječenje uzroka. Tako se bakterijske infekcije mogu liječiti antibioticima, dok u slučaju sumnje na rak (napomena: metastaziranje u limfne čvorove je glavni uzrok zahvaćenosti limfnih čvorova), može biti učinjena biopsija kako bi se potvrdila dijagnoza.

U slučaju natečenih limfnih čvorova koji se ne vrate na normalnu veličinu tokom mjesec dana, trebali biste posjetiti svog liječnika.

Limfni čvorovi mogu ostati natečeni ili tvrdi još dugo nakon što nestane početna infekcija. To je osobito slučaj kod djece, čije žlijezde se mogu vratiti na normalu veličinu, a ostati čvrste i vidljive još nekoliko sedmica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.