ZDRAVLJE U KUĆI

Muškarci oprez: Ako vam je "muškost" zakrivljena odmah otiđite doktoru

Avaz.ba

7.11.2017

Prema novoj studiji, muškarci sa zakrivljenim penisom imaju značajno povećan rizik od nekoliko vrsta raka.

Najnovije istraživanje otkrilo je šokantne podatke: muškarci čija muškost nije savršenog oblika imaju veći rizik od raka testisa za 40 posto, melanoma za 29 posto i raka želudca za 40 posto. Istraživači iz Teksasa ukazuju na to da gen koji može izazvati krive penise također može biti povezan s razvojem tumora.

Stanje poznato kao Peyroniejeva bolest, procjenjuje se, pogađa čak sedam posto muškaraca. Istraživački tim upozorava kako bi ti muškarci trebali češće ići na pretrage da se eventualna bolest otkrije na vrijeme i pravilno liječi.

Istraživači su proveli daljnju genetičku analizu na očevima i sinovima koji oboje pate od Peyroniejeve bolesti. Otkrili su da dijele skupinu gena koji su krivi za urološke tumore.

- Pronašli smo mutacije kod očeva i sinova koje najčešće uzrokuju melanom, rak testisa i rak prostate. Ova bolest dijeli neke karakteristike s Dupuytrenovom bolešću, koja čini da se jedan ili više prstiju na ruci savije i ostane u tom položaju trajno, - objašnjava dr. Alexander Pastuszak, koji je vodio istraživanje.

Pravi uzrok nastanka ovog defekta još nije poznat, ali je vrlo vjerovatno da ima slične čimbenike rizika kao rak, piše Daily Mail.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.