ZDRAVLJE U KUĆI

Lijekovi koji izazivaju rak želuca

( Ilustracija)

Avaz.ba

6.11.2017

Dugotrajna upotreba popularnih lijekova za smanjenje želučane kiseline, inhibitora protonske pumpe (IPP), poput "Controloca", "Nexiuma", "Lazola", "Priloseca", "Prevacida" i sličnih, povezuje se sa dva i po puta većim rizikom od razvoja raka želuca, pokazalo je novo istraživanje.

Inhibitori protonske pumpe, lijekovi su kojima se liječe peptičke bolesti poput gastritisa, peptičkog ulkusa i GERB-a, gastroezofagealnog refluksa kod kojeg se želudačani sadržaj vraća u jednjak, a posljedica je oštećenje jednjaka želudačanim sokom, objašnjava "Science Alert".

Nekoliko ranije sprovedenih studija pokazalo je da spomenute lijekove koriste milioni ljudi u svijetu i da je riječ o sigurnim lijekovima koji se uglavnom dobro podnose, ali nedavna istraživanja su pokazala da je sve više podataka o njihovu negativnom djelovanju.

Prema rezultatima posljednjeg istraživanja, objavljenima u časopisu "Gut", inhibitori protonske pumpe (IPP) povećavaju rizik od razvoja smrtonosnog gastrointestinalnog tumora, prenose mediji.

Svrha lijekova iz grupe IPP jeste uništavanje bakteriju "Helicobacter pylori", koju ima polovina svjetske populacije, a kod manjeg dijela je odgovorna za razvoj čira na želucu pa je faktor rizika za razvoj raka želudca.

Ranija istraživanja su pokazala da osobe koje su izražene bakterijom "Helicobacter pylori" koje uzimaju neki od inhibitora protonske pumpe imaju veće šanse za razvoj atrofijskog gastritisa koji prethodi raku želuca.

Ustanovljeno je i da kod pacijenata kod kojih su uz pomoć IPP-a probavne bakterije uništene, a i dalje uzimaju lijek, postoji veća mogućnost za razvoj raka želuca.

Naučnici sa Univerziteta u Hong Kongu i londonskog Univerziteta smatraju da se rak u ovom slučaju razvija zbog dugotrajne primjene IPP-a.

- IPP su lijekovi koji su vrlo učinkoviti u liječenju infekcije bakterijom "Helicobacter pylori" i vrlo su sigurni kada je kratkoročna upotreba u pitanju - ističu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.