Savjeti stručnjaka

Perete li češalj svake sedmice?

Avaz.ba

Četke i češljeve za kosu koristimo svakodnevno pa bi bilo razumno pretpostaviti da ih barem jednom sedmično i peremo. Međutim, stručnjaci kažu da su navike čišćenja lica i šminke usvojene dok navika čišćenja četke ili češlja uglavnom ne postoji iako itekako može utjecati na zdravlje kose i vlasišta.

Rizik infekcije

Od gromada zapetljanih vlasi do ostataka raznih proizvoda za njegu kose ono što se gomila u četkama uglavnom je vidljivo. No, naravno, tu je i niz ćelija mrtve kože i grinja ljudskom oku nevidljivih.

Nakupljanje kose u četki ili češlju može biti savršena podloga za pretjerani rast i razvoj bakterija i plijesni što povećava rizik od infekcije. Zato, koliko god se trudili i koliko god novaca i vremena potrošili na njegu kose, sve to možete baciti u vodu nakon samo jednog poteza prljave četke.

Svi ti sitni organizmi koji obitavaju na češljevima, odlaze natrag u kosu zbog čega se može zamastiti i gotovo neposredno nakon pranja. Zato stručnjaci savjetuju da češljeve i četke perete barem jednom sedmično.

Postupak pranja

Što se tiče plastičnih varijanti, savjetuju da se takvi češljevi i četke jednostavno operu nježnim sapunom ili šamponom u malo tople vode, zatim se isperu i ostave da se dobro osuše.

Kod drvenih je sve još lakše, no treba paziti da se površina drvenih predmeta ne ošteti prejakim hemikalijama, piše Daily Mail.

NA VRH

Podijeli članak na