ZDRAVLJE U KUĆI

Perete li češalj svake sedmice?

Avaz.ba

6.11.2017

Četke i češljeve za kosu koristimo svakodnevno pa bi bilo razumno pretpostaviti da ih barem jednom sedmično i peremo. Međutim, stručnjaci kažu da su navike čišćenja lica i šminke usvojene dok navika čišćenja četke ili češlja uglavnom ne postoji iako itekako može utjecati na zdravlje kose i vlasišta.

Rizik infekcije

Od gromada zapetljanih vlasi do ostataka raznih proizvoda za njegu kose ono što se gomila u četkama uglavnom je vidljivo. No, naravno, tu je i niz ćelija mrtve kože i grinja ljudskom oku nevidljivih.

Nakupljanje kose u četki ili češlju može biti savršena podloga za pretjerani rast i razvoj bakterija i plijesni što povećava rizik od infekcije. Zato, koliko god se trudili i koliko god novaca i vremena potrošili na njegu kose, sve to možete baciti u vodu nakon samo jednog poteza prljave četke.

Svi ti sitni organizmi koji obitavaju na češljevima, odlaze natrag u kosu zbog čega se može zamastiti i gotovo neposredno nakon pranja. Zato stručnjaci savjetuju da češljeve i četke perete barem jednom sedmično.

Postupak pranja

Što se tiče plastičnih varijanti, savjetuju da se takvi češljevi i četke jednostavno operu nježnim sapunom ili šamponom u malo tople vode, zatim se isperu i ostave da se dobro osuše.

Kod drvenih je sve još lakše, no treba paziti da se površina drvenih predmeta ne ošteti prejakim hemikalijama, piše Daily Mail.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.