ZDRAVLJE U KUĆI

Panika zbog riže

Arsen u riži! Vijest koja je nedavno uzbudila potrošače. O čemu je zapravo riječ

Avaz.ba

5.11.2017

Brojni domaći i svjetski mediji objavili su preporuke naučnika prema kojima bi rižu trebalo kuhati na način koji nije uobičajen u našim – uz duga namakanja i u puno vode, kako bi se smanjili nivoi arsena u njoj. 


Preporuka je glasila da je rižu najbolje kuhati na sljedeći način:


- ostaviti rižu da odstoji u vodi preko noći.


- ispirati je sve dok voda ne postane bistra.


- dobro ocijediti rižu.


- rižu staviti u posudu u kojoj se nalazi pet puta više vode.


- ostaviti da prokuha i smanjiti vatru te ostaviti rižu 15-ak minuta da se lagano kuha.


- rižu miješati viljuškom.


Ostavite li rižu da odstoji preko noći, smanjit ćete količinu štetnih sastojaka u njoj za čak 80 posto. Znanstvenici pritom ističu da arsen može uzrokovati bolesti kardiovaskularnog sistema i rak.


Koja riža, koja voda, kakvo kuhanje?

Portal Index.hr pitao je stručnjake šta misle o riži i arsenu u riži. Prepričat ćemo ukratko tu temu:


1. U Hrvatskoj su analizirani uzorci riže i proizvoda od riže s hrvatskih polica i utvrđeno je da ne odstupaju od postavljenih granica za anorganski arsen;

2. Naša voda nije kontaminirana arsenom, pa se riža ne zagađuje ispiranjem i kuhanjem;


3. Ne postoje kod nas informacije o prosječnim količinama konzumacije riže ili unosa arsena;

Činjenica je da rižu uvijek treba dobro ispirati nevezano za arsen, jer se ona zaprlja i prilikom pakiranja i skladištenja. Treba je ispirati sve dok iz nje ne krene bistra voda.

Činjenica je i da je riža poznata kao namirnica koja sadrži više arsena i to pretežno anorganskog. Malo je u svijetu studija o načinu kuhanja riže i količini vode, ali nešto se arsena ispiranjem i kuhanjem može eliminirati. U smeđoj riži može biti 1,5 pa čak i do 10-ak puta više arsena nego u bijeloj riži. 

Zašto riža „voli“ arsen


Arsen u rižu najčešće dolazi iz tla i iz vode. To su ekološki zagađivači, a mogu biti prirodni ili rezultat ljudskih djelatnosti. Kontaminacija se najviše dešava tamo gdje riža raste. Problem je što su to uglavnom suha područja koja se navodnjavaju, a voda je često kontaminirana arsenom. Iz svih tih razloga arsen se javlja u riži.


U Eropi do prije nekoliko godina nije bilo regulative o količinama arsena koje smiju biti prisutne u riži. Jedino je Velika Britanija još 1959. imala propis koji je i danas na snazi.

Dokazano je da anorganski arsen uzrokuje rak pluća i mokraćnog mjehura te rak kože, a i to da su utvrđeni brojni štetni učinci čak i pri izloženosti količinama manjim od onih koje je preispitao Ekspertni komitet za aditive u hrani Svjetske organizacije za hranu.

Problem je – dječija hrana

Procjenjuje se i da je prehrambena izloženost anorganskom arsenu kod djece mlađe od tri godine, uključujući onu iz hrane na bazi riže, dva do tri puta veća nego kod odraslih. Najveći problem je činjenica da brojni prehrambeni proizvodi za djecu i dojenčad sadrže rižino mlijeko kao zamjenu za kravlje mlijeko.  


U EU je prihvaćena uredba kojom su utvrđene najveće dopuštene količine arsena 0,10 do 0,30 mg/kg ovisno o kategoriji hrane na bazi riže za djecu i odrasle. Ona se primjenjuje od 1. januara 2016. godine.


Dakle, od onih preporuka na početku teksta prvu treba preskočiti, ostalih se pridržavati. I trebamo biti svjesni da riža voli arsen više od drugih žitarica, ali da ga i one sadrže.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.