ZDRAVLJE U KUĆI

Vodeći faktori rizika: Pušenje, alkohol, infekcije i zračenje

Pušenje uzrokuje oko 22 posto smrti

Z. K.

1.11.2017

Postoji cijeli niz faktora rizika koji se povezuju s nastankom raka, a vodeći promjenjivi faktori su pušenje, konzumiranje alkohola, dijeta siromašna voćem i povrćem, pretilost i infekcija HPV-om. Neki od faktora rizika su i izlaganje jonzirajućem ili ultraljubičastom zračenju, udisanje vlakana azbesta, udisanje para benzena, hepatitis C...

- Pušenje - Pušenje je najsnažniji pojedinačni rizični faktor pojave tumora. Procjena je da pušenje uzrokuje oko 22 posto smrti od karcinoma godišnje na svjetskoj razini.

- Fizička neaktivnost, pretilost i prekomjerna tjelesna težina - Uravnotežena prehrana jedan je od faktora prevencije pojave karcinoma. Postoji povezanost između pretilosti, prekomjerne tjelesne težine i pojave nekih karcinoma.

- Alkohol - Rizik pojave karcinoma raste s količinom i učestalošću konzumiranja alkohola. Rizik se, također, povećava ukoliko osoba uz učestalo konzumiranje alkohola i puši.

-  Infekcije - Mikroorganizmi su odgovorni za oko 22 posto smrti od karcinoma u zemljama u razvoju i za 6 posto smrti od karcinoma u razvijenom svijetu. Hepatitis B i C rizični su faktori pojave karcinoma jetre, humani papiloma virus uzrokuje karcinom cerviksa, Helicobacter pylori povećava rizik pojave karcinoma želuca.

- Zagađenje okoliša - Zagađenje zraka, vode, tla i hrane karcinogenim tvarima - hemikalijama smatra se odgovornim za 1 do 4 posto svih karcinoma. Procjenjuje se da izloženost plinu radonu iz tla ili građevinskih materijala uzrokuje između 3 i 14 posto karcinoma pluća.

- Nepovoljni uvjeti radnog mjesta - Smatra se kako postoji više od 40 uvjeta u radnoj okolini koji mogu biti kancerogeni za čovjeka, a svrstavaju se u tzv. radno-okolišne faktore rizika. Najčešće se povezuju s rakom pluća, mokraćnog mjehura, dušnika, kože, s leukemijom i rakom larinksa. Smatra se i da je 2 posto slučajeva leukemije u svijetu uzrokovano uvjetima na poslu.

- Zračenje - Jonizirajuće zračenje kancerogeno je za ljude. Ono može uzrokovati leukemiju i brojne tzv. solidne tumore.

- Ishrana utječe kako na prevenciju tako i na usporavanje ili, rjeđe, zaustavljanje procesa. Utvrđeno je da različiti faktori ishrane učestvuju u nastanku oko polovine malignih bolesti.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.