ZDRAVLJE U KUĆI

Bolesti oralne sluznice: Peckanje, bol, otečenost, mjehurići

Nedostatak vitamina može uzrokovati promjene

Avaz.ba

25.10.2017

Simptom koji je dominantan i uvijek prisutan kada postoji gubitak integriteta oralne sluznice je osjećaj peckanja, odnosno simptom stomatopiroze. 

U tom slučaju nekritična primjena antimikotika (lijekova koji se koriste u liječenju gljivičnih bolesti) nije rješenje jer osjećaj peckanja u ustima može biti različitog uzroka.  


Nošenje proteza

  • Angularni heilitis  

Bolest se očituje pojavama dubljih ili plićih fisura i ragada (raspuklina) na uglovima usnica. Najčešće se javlja kod starijih osoba koje nose proteze i imaju snižen zagriz. Kao posljedica sniženog zagriza u uglovima usnica se nakuplja slina koja macerira prijalaznu sluznicu usnica i kožu i na taj način predstavlja idealnu podlogu za kolonizaciju gljivica (Candida albicans) i bakterija (Staphiloccocus). Angularni heilitis se može pojaviti i u slučaju nedostaka vitamina B grupe.

  • Eksfolijativni glositis  

Očituje se guljenjem sluznice jezika i to u strogo ograničenim arealima. Ukoliko se izljušteni areali javljaju na različitim mjestima površine jezika, tada govorimo o pojavi glositis eksfoliativa migrans ili ukoliko se opisane promjene javljaju uvijek na istom mjestu, tada govorimo o glositis eksfoliativa non-migrans. Bolesnici se žale na peckanje jezika i pojačanu osjetljivost jezika na kiselo. Opisuju i povremeno smirivanje bolesti i ponovno pogoršanje.

  • Palatitis protetica  

Glavni simptom ove oralne bolesti koja se javlja kod osoba koje nose mobilne protetske nadomjeske je peckanje sluznice nepca. Sluznica nepca je crvena, može biti i hiperplastična. Glavni problem je upala uzrokovana Candidom albicans jer je pod protezom prisutno zagrijavanje sluznice nepca, nakupljanje sline i ostataka hrane, što predstavlja idealno hranilište za kolonizaciju ove gljivice. Protezu je potrebno noću skidati, prati, držati je u čaši vode uz dodatak posebnih tabletica za tu svrhu.

  • Oralna kandidijaza  

Candida albicans je sastavni dio oralne flore i kao takva ne predstavlja problem. Problem nastaje u onom trenutku kada dolazi do poremećaja uravnoteženih odnosa u ustima, poremećaja u ravnoteži oralne flore, gubitku integriteta oralne sluznice. Isto tako i neke metaboličke bolesti (diabetes melitus), hormonalni disbalansi (trudnoća, menopauza), stanja oslabljenog imuniteta (osobe pod imunosupresivnom terapijom) mogu pogodovati da se ova gljivica razmnožava u većem broju kolonija i uzrokuje upalu oralne sluznice.

Klinički je vidljiva upaljena sluznica usta, mogu biti prisutne i pseudomembrane koje se odižu i ispod kojih je erodirana površina.


Piše: Prof. dr. sc. Muhamed Ajanović

Starija dob

  • Hronični atrofični stomatitis   

Ova dijagnoza, prije svega, opisuje stanje oralne sluznice, a ne i bolest, jer se vezuje uz dob osobe. Oboljele su žene i vezuje se na period postmenopauze. Sluznica je stanjena i atrofična, ali bez drugih patoloških promjena. Na takav način izmijenjena sluznica je osjetljivija, a i podložnija je upalnim promjenama jer na taj način gubi dio vlastite nespecifične obrane.

  • Kserostomija   

Kserostomija je simptom nedostatka sline, ali ne i bolest. Smanjeno lučenje sline je posljedica atrofije epitela žlijezda slinovnica njihovih degenerativnih promjena vezanih uz dob ili je možda simptom destruktivnih promjena žljezdanog tkiva kod autoimunih bolesti kao što je Sjoegrenov sindrom.

Oralni herpes  

Pojavi oralnog herpesa prethodi samo subjektivni osjećaj peckanja i žarenja. Klinički se pojavljuje eritem i izbijanje sitnih mjehurića koji pucaju i prelaze u kruste. Lokalizacija ovih patoloških promjena je na usnici, nepcu i zubnom mesu (gingivi). Uglavnom se javljaju u slučajevima oslabljenog imuniteta (imunosuprimirane osobe, stres, iscrpljujuće hronične bolesti).

Pojava afti

Afte karakterizira pojava sitnih erozija sa žućkastom sredinom omeđenom crvenim rubom. Najčešća lokalizacija ovih promjena je obraz, jezik, predvorje usne šupljine. Osnovni simptom bolesti je peckanje, a ponekad i intenzivna bol na mjestu pojave afti.

Oralni lihen ruber

Oralni lihen ruber ubraja se u mukokutane autoimune bolesti. Češće obolijevaju žene i to srednje i starije životne dobi. Sluznica usta je upaljena, s nalazom karakterističnih hiperkertotičnih (zadebljanje rožnatog sloja epitela) strija i pruga.


[email protected]

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.