ZDRAVLJE U KUĆI

Pravilna ishrana ublažava stomačne tegobe: Dijeta liječi bol u želucu i žuči

Piše: Avaz.ba

24.10.2017

Žgaravica, gastritis i upala žučne kese najčešće su posljedice prekomjernog unosa hrane, masnih i začinjenih jela koja se teško vare. Ove nezdrave navike, tipične za praznike, kod mladih i zdravih osoba uglavnom ne ostavljaju posljedice, ali se, zato, negativno odražavaju na hronične bolesnike i na starije.

Pojačana kiselina

Šanse da se poslije prejedanja loše osjećamo još su veće ako hranu zalivamo alkoholom ili hladnim gaziranim pićima, koja, također, loše utječu na digestivni trakt. 

Pojačana kiselina manifestira se kao pečenje ili žarenje u središnjem gornjem dijelu stomaka i iza grudne kosti, od stomaka naviše ka grlu. Kiselkast ili gorak osjećaj u ustima, pored pečenja, predstavlja pouzdan znak da pacijent ima gorušicu. Ona se najčešće javlja sat nakon obroka zbog pojačanog lučenja želučane kiseline. Osjećaj u ustima posljedica je vraćanja želučanog sadržaja u usta.

Začinjena hrana

Višak kiseline najbolje će pokupiti tzv. antacidi, koji se u apotekama nalaze u slobodnoj prodaji i koji neutraliziraju želučanu kiselinu.

Previše masna i začinjena hrana može, također, dovesti i do oštećenja žučne kese, pa čak i do njene upale. Upala se češće događa kod osoba koje imaju kamenčiće u žučnoj kesi, ali može da zadesi i one koji kamenje nemaju, ali kombiniraju masnu i začinjenu hranu s alkoholom i hladnim, gaziranim napicima.

To može dovesti ne samo do upale žučne kese, već i do upale želuca i pankreasa. Do njih dolazi zato što organizam ne može da izluči dovoljno enzima koji se miješaju s hranom i omogućavaju njeno varenje. Ovi enzimi luče se u ćelijama želuca i jetre i pankreasa, a skladište se u žučnoj kesi.

Čaj i dijeta smiruju žuč

Pacijenti koji pate od upale žučne kese i kamenčića u žuči, trebali bi da svakog jutra na prazan želudac popiju čaj od nane ili kamilice. Tegobe počinju nekoliko sati nakon unesenog obroka i ublažavaju se blagim čajevima sobne temperature. Ako ne pomognu čajevi, treba jesti: suhi keks, dvopek, kuhanu rižu, kuhani krompir, nemasne supe. Uz dijetetski režim ishrane, stručnjaci preporučuju i mirovanje.

Soda bikarbona

Stručnjaci ne savjetuju uzimanje sode bikarbone. Ljudi, naime, često posežu za ovim narodnim lijekom, jer su uvjereni da im pomaže. No, soda bikarbona donosi samo kratkotrajno olakšanje, a nakon sat ili dva, izaziva pojačano lučenje želučane kiseline, što u određenim slučajevima može dovesti do teškog oblika akutnog gastritisa.

Banana i jabuka

Mnogima su banane omiljeno voće, a ujedno i najzdraviji prehrambeni izbor. Osim što su dragocjen izvor energije, banane se lako vare i ne prave problem želucu. Zbog sadržaja pektina u njima, pomažu i radu crijeva, stoga djelotvorno djeluju na organizam. Osim banana, jabuke, također, sadrže umirujući pektin, ali kompot od jabuka može biti još efikasniji melem kod smetnji u varenju i dijareje.

Jogurt

Većina mliječnih proizvoda nije preporučljiva za ublažavanje boli u želucu, ali jogurt predstavlja izuzetak pa ga slobodno možete piti. Ukoliko sadrži i aktivne kulture, koje povećavaju količinu “dobrih bakterija” u želucu, proces ozdravljenja bit će brži i efikasniji.

Kada kod ljekara

Kod ljekara treba ići ako bolovi, povraćanje i dijareja ne prestaju, ako se trbuh nadima i otiče, ako se ne čuje krčanje crijeva, ako stolica poprima sve svjetliju boju i ako boja urina podsjeća na boju piva. Ovakav razvoj bolesti zahtijeva nadzor ljekara, nadoknadu tečnosti kroz infuziju, a određene komplikacije moraju se liječiti i antibioticima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.